Τον Αύγουστο καταγράφηκε πτώση μεν του ποσοστού απασχόλησης στην Ισπανία χωρίς ωστόσο να προκληθεί σημαντική άνοδος του αριθμού των ανέργων.
Ειδικότερα η ανεργία αυξήθηκε κατά σχεδόν 25.000 άτομα τον Αύγουστο με τον συνολικό αριθμό ανέργων να ανέρχεται σε 2.703 εκατ. άτομα, που αποτελεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της χώρας το χαμηλότερο επίπεδο ανέργων από το έτος 2008. Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία του Υπουργείου Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης, παρά τη μικρή πτώση της απασχόλησης τον Αύγουστο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που ανήλθε σε 20,706 εκατ. άτομα, αποτελεί τον υψηλότερο στο διάστημα της τελευταίας 15ετίας.
Το ίδιο Υπουργείο τονίζει ότι η απώλεια θέσεων εργασίας τον Αύγουστο φέτος ήταν "ηπιότερη" από ό,τι τα έτη αμέσως πριν από την πανδημία. Στην πραγματικότητα, κατά την περίοδο 2014-2019, η μέση αύξηση της ανεργίας ήταν 32.000 άνεργοι για τον μήνα Αύγουστο, ενώ τα έτη αμέσως πριν από την πανδημία (2019 και 2018) η αύξηση ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη του Αυγούστου του 2023.
Οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας κατεγράφησαν στην εκπαίδευση, (απώλεια 60.000 θέσεων) με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες προσλήψεις για τη σχολική χρονιά 2023-2024. Σημαντικές ήταν επίσης οι απώλειες θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο (17.262 θέσεις λιγότερες σε σχέση με τον Ιούλιο) και στον μεταποιητικό κλάδο (απώλεια 15.500 θέσεων). Και στους δύο τομείς εντοπίζεται διαχρονικά η πρακτική της απόλυσης εργαζομένων τον Αύγουστο, προκειμένου ο εκάστοτε εργοδότης να εξοικονομήσει μέρος του επιδόματος αδείας.
Ο κλάδος των ξενοδοχείων και της εστίασης, απώλεσε μόλις 1.333 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την αναψυχή και την ψυχαγωγία κατέγραψαν απότομη πτώση της τάξεως του 5%, σημειώνοντας απώλεια σχεδόν 15.000 θέσεων εργασίας.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει ότι η ισπανική οικονομία καταγράφει 1,3 εκατ. περισσότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με το διάστημα πριν από την πανδημία (Φεβρουάριος 2020) -συμπεριλαμβανομένης και της εποχικής εργασίας- εκ των οποίων δύο στους τρεις εργαζομένους αντιστοιχούν στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, τονίζουν ότι αυτή η αύξηση των εργαζομένων ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες (αύξηση κατά 23,9%), καθώς και στους τομείς επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση κατά 14,4%). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το τέλος της πανδημίας, ένας στους τέσσερις νέους εργαζόμενους, έχει ενταχθεί σε αυτούς τους τομείς υψηλής παραγωγικότητας.