Το τουριστικό θαύμα της Αλβανίας

27-09-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Η τρέχουσα χρονιά θεωρείται χρονιά με ρεκόρ τουριστικών ροών στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφηκε μια αξιοσημείωτη άνοδο 26,9% στις αφίξεις ξένων κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, με σχεδόν 7,2 εκατ. επισκέπτες.

Η κορύφωση της τουριστικής περιόδου πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, με περίπου 2 εκατ. ξένους υπηκόους να επισκέπτονται τη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 18,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αναλυτικότερα, τον Ιούνιο επισκέφθηκαν τη χώρα πάνω από 1 εκατ.ξένοι τουρίστες ενώ τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση καθώς 1,77 εκατομμύρια επισκέπτες επέλεξαν την Αλβανία για τις διακοπές τους.

Ο Αύγουστος σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η χώρα ξεπέρασε το όριο των 2 εκατ. ξένων επισκεπτών για πρώτη φορά, εκ των οποίων η πλειοψηφία (1.951.489) ήταν από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ 40.106 τουρίστες ήταν από την Αμερική και 12.335 από χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Συγκρίνοντας τον Αύγουστο του 2023 με τον ίδιο μήνα του 2022, ανάλογα το λόγο ταξιδιού, οι αφίξεις ξένων κατέγραψαν αύξηση 18,2% για ταξίδι για προσωπικούς λόγους, 22,5% για ταξίδια αναψυχής και επισκέψεις σε συγγενείς και αύξηση 34% για επαγγελματικούς λόγους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, εκ των αφίξεων ξένων τουριστών 1η θέση έχει το Κόσοβο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο όλων των τουριστών. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που οι Ιταλοί διεκδίκησαν τη δεύτερη θέση με περίπου 10% εκ του συνόλου.

Τέλος, στην αύξηση των ταξιδιών συμβάλλουν και οι Αλβανοί πολίτες, με την Στατιστική Υπηρεσία να αναφέρει αύξηση 8,9% στις αναχωρήσεις τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με το 2022. Κατά το αρχικό οκτάμηνο του 2023, οι αναχωρήσεις Αλβανών πολιτών αυξήθηκαν κατά 18,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας συνολικά τις 4.577.753.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα