Ιστορικά υψηλό επίπεδο τουριστικών αφίξεων και εσόδων στην Ισπανία για τον Αύγουστο

06-10-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων τουριστών τον Αύγουστο στην Ισπανία, καθώς ο συνολικός αριθμός αφιχθέντων ταξιδιωτών ανήλθε συνολικά στα 10,1 εκατ., προσεγγίζοντας τα υψηλά επίπεδα αφίξεων του 2019 και λίγο χαμηλότερα από τους 10,5 εκατ. αφιχθέντες ταξιδιώτες του ίδιου μήνα το 2017 σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Όσον αφορά το σωρευτικό επίπεδο δαπανών των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Αύγουστο, αυτές ανήλθαν στα 13,529 δισ. ευρώ, αριθμός αυξημένος κατά 1,825 δισ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, που αποτελούσε το υψηλότερο ποσό δαπανών που είχε σημειωθεί έως σήμερα.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου ο συνολικός αριθμός αφιχθέντων ξένων τουριστών στην Ισπανία ανήλθε στους 57,7 εκατ. άτομα, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο προηγούμενου έτους. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, το σωρευτικό επίπεδο δαπανών των ξένων τουριστών ανήλθε στο ποσό των 73,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 24,3% σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά προσεγγίζουν τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς παρατηρείται μόλις 0,7% μείωση στις αφίξεις και αύξηση της τάξεως του 15% στις σωρευτικές δαπάνες αφιχθέντων τουριστών.

Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία εσόδων των ξενοδοχείων, των αεροπορικών εταιρειών και των ταξιδιωτικών γραφείων, η σταθερά αυξητική τάση των τουριστικών δαπανών που παρατηρείται από τις αρχές του τρέχοντος έτους, θα μπορούσε να οδηγήσει φέτος σε επίτευξη ιστορικά υψηλών επιπέδων εσόδων από τους ξένους τουρίστες στην Ισπανία. Σύμφωνα με κλαδικούς αναλυτές, γίνεται λόγος για εκτιμώμενες αφίξεις τουριστών άνω των 86 εκατ. και εκτιμώμενες δαπάνες υψηλότερες των 107 δισ. ευρώ (σημειώνοντας αύξηση κατά 16,3%, σε σύγκριση με τα 92 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2019).

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε μια από τις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση αφίξεων κατά 15,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2 εκατ. τουρίστες που αντιστοιχούν στο 20,1% των συνολικά αφιχθέντων). Αμέσως ακολουθεί η Γαλλία με 1,9 εκατ. αφιχθέντες τουρίστες (αύξηση κατά 17,9%) και τρίτη η Γερμανία με 1,2 εκατ. αφιχθέντες τουρίστες (αύξηση κατά 5,8%). Ως πιο δημοφιλείς ισπανικοί τουριστικοί προορισμοί για τον Αύγουστο, ανεδείχθησαν οι Βαλεαρίδες Νήσοι (23,3% του συνολικού τουρισμού), η Καταλονία (21,1% του συνολικού τουρισμού) και η Ανδαλουσία (14,3% του συνολικού τουρισμού). Στο οκτάμηνο 2023, οι αφίξεις από Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 11,8 εκατ. (+15,6%), από τη Γαλλία σε 8,4 εκατ. (+19,6%) και από τη Γερμανία σε 7,2 εκατ. (+8,9%).

Ο Ισπανός υπηρεσιακός Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, κ. Héctor Gómez, τόνισε ότι τα νέα αυτά στοιχεία αποτυπώνουν την πλήρη ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, ο οποίος «δεν είναι μόνο ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας, αλλά και ένας ισχυρός οικονομικός κλάδος που δημιουργεί όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερης ποιότητας». Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των αφιχθέντων τουριστών από τις Η.Π.Α. (αύξηση κατά 29,5% για τον μήνα Αύγουστο), γεγονός που οφείλεται μεταξύ άλλων, όπως ο ίδιος επεσήμανε και στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα