Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Eurostat, στη ζώνη του ευρώ, εν αντιθέσει με την Γαλλία, o ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε στο 4,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μειωμένος κατά 0,9 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός εξακολουθεί στη Γαλλία. Παρότι, τον Αύγουστο του 2022, η Γαλλία σε σύγκριση με τις είκοσι χώρες της ευρωζώνης παρουσίασε τον χαμηλότερο πληθωρισμό, ένα χρόνο όμως αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος πλέον σε δεκατρείς χώρες, ή σχεδόν στα δύο τρίτα της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται πως η γαλλική κυβέρνηση πέρυσι, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού, υιοθέτησε ασπίδες τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και μια έκπτωση στην αντλία καυσίμων. Αυτά τα μέτρα κατέστησαν δυνατή την επιβράδυνση της κορύφωσης του πληθωρισμού, μεταθέτοντας μάλιστα τις επιπτώσεις του.
Ωστόσο, η σημερινή μείωση ή η κατάργηση αυτών των μέτρων, αναμένεται να οδηγήσει επί του παρόντος σε δημιουργία υψηλότερου πληθωρισμού, ένεκα και της τρέχουσας ανόδου των τιμών του πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η σχεδιαζόμενη οριστική έξοδος από τη δασμολογική ασπίδα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του 2024, θα συνεχίσει να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις το επόμενο έτος. Υπογραμμίζεται επίσης πως η Γαλλία είναι περισσότερο εκτεθειμένη από άλλες χώρες στον μισθολογικό κίνδυνο, αφού οι μισθολογικές απολαβές προσαρμόζονται ανάλογα με τον πληθωρισμό.
Σημειώνεται ότι σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει, όπως στη Γαλλία, αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού (SMIC).
Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2021, ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία έχει αυξηθεί κατά 13,5% και αναμένεται επίσης να επανεκτιμηθεί τον προσεχή Ιανουάριο, όπως κάθε χρόνο.
Εκτιμάται πως αν ο πληθωρισμός στη Γαλλία συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που η χώρα κατασκευάζει, με αποτέλεσμα να πληγεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και να μειωθεί η απασχόληση.
Αξίζει να αναφερθεί πως η διαφορά του πληθωρισμού σε σχέση με τη Γερμανία έχει ήδη μειωθεί σημαντικά, περιοριζόμενη από 2,2 μονάδες τον Αύγουστο του 2022, σε 0,7 μονάδες έναν χρόνο αργότερα.
Τέλος, ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μία πιθανή απότομη αύξηση των τιμών των υπηρεσιών. Αντιμέτωπες με την αύξηση του κόστους εργασίας, οι εταιρείες υπηρεσιών της αγοράς έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής, κατά μέσο όρο, να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα συνεχιστεί.