ΗΠΑ: 96.000 νέες θέσεις εργασίας στην αναψυχή και φιλοξενία τον Σεπτέμβριο

17-10-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητο σε 3,8%, όπως και ο συνολικός αριθμός των ανέργων (6,4 εκατ.).

Συνολικά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο κατεγράφησαν στις κατηγορίες αναψυχής και φιλοξενίας (+96.000), δημοσίου τομέα (+73.000), υπηρεσιών υγείας (+41.000), επαγγελματικών υπηρεσιών (+29.000), κοινωνικής πρόνοιας (+25.000) και μεταφοράς/αποθήκευσης (+9.000).

Εξάλλου, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 3,7% τον Σεπτέμβριο, όπως και τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 4,1% από 4,3% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε μικρή αύξηση 0,4%, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών ενέργειας (+1,5%), και κυρίως της τιμής της βενζίνης (+8,5%). Μικρή μηνιαία αύξηση 0,3% σημείωσε και ο δομικός πληθωρισμός, όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι σταθερή αλλά αργή, όπως είχε προβλεφθεί τόσο από αναλυτές όσο και από την FED. Αν και το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού δεν προκαλεί σημαντικές ανησυχίες, ωστόσο είναι ενδεικτικό της δυσκολίας της περαιτέρω αποκλιμάκωσης, προς τον στόχο 2%, ενώ οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα, και το εισόδημα αρκετών Α/ καταναλωτών δεν αρκεί για να ανταπεξέλθουν των παρατεταμένων μηνιαίων αυξήσεων τιμών. Συναφώς, αυτή την εβδομάδα, η Υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης SSN (Social Security Administration) ανακοίνωσε αύξηση 3,2% στις παροχές στήριξης ηλικιωμένων.

Δεδομένου ότι από πλευράς FED έχει καταστεί σαφές ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να οδηγηθεί μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, επισημαίνεται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η σταδιακή μείωση του δομικού πληθωρισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι έως τώρα ενέργειες της FED επιφέρουν, σταδιακά, τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα