Γερμανία: Ενιαίο πρότυπο για την καταγραφή εκπομπών θερμοκηπίου στον τουρισμό – Θα συμμετέχουν ταξιδιώτες, εταιρίες και προορισμοί

20-10-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις οργανισμοί της Γερμανίας, η πρωτοβουλία αειφορίας Futouris, η πλατφόρμα KlimaLink και το Γερμανικό Ταμείο Τουρισμού για το Κλίμα (DKT), ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους από το φθινόπωρο του 2023 στο πλαίσιο της Εθνικής Πλατφόρμας για το Μέλλον του Τουρισμού, με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές θερμοκηπίου στην τουριστική βιομηχανία.

Μέσα από τη συνεργασία, θα επιδιώξουν να ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες για την προστασία του κλίματος στον τουρισμό. Με βάση δύο πρότζεκτ, οι οργανισμοί στοχεύουν να ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες αλλά και τις τουριστικές εταιρίες και τους προορισμούς να λάβουν μέρος στην προστασία του κλίματος και να δημιουργούν μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τις εκπομπές τους.

Κατά την πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την ουδετερότητα του κλίματος της Εθνικής Πλατφόρμας για το Μέλλον του Τουρισμού, αποφασίστηκε οι πρωτοβουλίες στη βιωσιμότητα και την προστασία του κλίματος των τριών οργανισμών να οδηγήσουν σε κοινό πακέτο πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας.

Επιπλέον, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης που θα διέπει τη συνεργασία τους, σύμφωνα με το οποίο οι τρεις οργανισμοί συμφώνησαν σε κοινές δραστηριότητες για ευρύτερη προστασία του κλίματος στην τουριστική βιομηχανία. Με την πρωτοβουλία τους, οι τρεις οργανισμοί στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα: Μόνο με τη συνεργασία όλων μπορούμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην προστασία του κλίματος.

Στόχος των τριών οργανισμών, μεταξύ άλλων, είναι να δημιουργήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις εκπομπές που επιβαρύνουν το κλίμα στον τουρισμό, μέσα από ενιαία πρότυπα  υπολογισμού τους.

Οι Futouris και KlimaLink θα δώσουν έμφαση στις εκπομπές από τα ταξιδιωτικά προϊόντα: Στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Climate Conscious Travel» του Futouris αναπτύχθηκε μια πρώτη εκδοχή υπολογισμού εκπομπών στα ταξίδια, ενώ από το 2024 θα είναι διαθέσιμα στη βιομηχανία, μέσω του KlimaLink, ενιαία δεδομένα εκπομπών που θα βασίζονται σε αυτά τα πρότυπα.

Στόχος είναι να γίνει διαφανές το αποτύπωμα κλίματος των διακοπών σε αυτό το σημείο πώλησης, δίνοντας το έναυσμα στους ταξιδιώτες να ευαισθητοποιηθούν ώστε να κάνουν πιο υπεύθυνες για το περιβάλλον επιλογές ταξιδιών και στους εργαζομένους πωλήσεων να παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν τα ταξίδια στο κλίμα.

Από την πλευρά του, το DKT στοχεύει να καταγράφει τις εκπομπές θερμοκηπίου από ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία της Γερμανίας και παράλληλα να αναπτύσσει ένα εργαλείο χρηματοδότησης για πρότζεκτ μείωσης των εκπομπών σε προορισμούς της χώρας.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Potsdam για τον Κλιματικό Αντίκτυπο (PIK), το αποτύπωμα της Γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας στο κλίμα καθορίζεται από τη χρήση ενός προτύπου υπολογισμού γενικής εφαρμογής. Επιπλέον, διεξάγονται λεπτομερείς υπολογισμοί εκπομπών για λογαριασμό εταιριών και προορισμών. Στη συνέχεια, αυτοί θα διαμορφώσουν τη βάση για πρότζεκτ σε επιστημονική βάση για μείωση των εκπομπών. Το DKT θα ενημερώνει και το κοινό σχετικά με την προστασία του κλίματος στον τουρισμό, στο πλαίσιο ευρείας καμπάνιας.

διαβάστε ακόμα

"Το Ξενοδοχείο των δύο Κόσμων" στην Αρχαία Μεσσήνη
Lemnos Philema: Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου στη Λήμνο
Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ροδοφέγγαρο στη Ροδαυγή Άρτας
Σε επίπεδα 2019 φέτος ο Γερμανικός τουρισμός – 3ος πιο περιζήτητος προορισμός η Ελλάδα
Αυστριακός τουρισμός: Η αύξηση στις τιμές διακοπών ξεπερνά τον πληθωρισμό
Βιώσιμος τουρισμός κρουαζιέρας στη Σαντορίνη - Συνάντηση της CLIA με τοπικούς παράγοντες
Κέρκυρα: Απομακρύνθηκαν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες που είχαν τοποθετηθεί χωρίς παραχώρηση απλής χρήσης
Διαφημιστική καμπάνια ΕΟΤ | Γέμισαν Ελλάδα οι δρόμοι και το μετρό του Παρισιού
IAG - British Airways | Έρχονται αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη
Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας - επίσκεψη στο Τόκυο