Κατασκευαστικός κλάδος Γερμανίας: Έλλειψη υλικών, υψηλές τιμές, δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένων εργατών

30-10-23 | ΚΟΣΜΟΣ

O κατασκευαστικός τομέας είναι μεταξύ αυτών που διαχρονικά στηρίζουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης (έτη 2020 και 2021), τόσο οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα όσο και η συνεισφορά του στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της γερμανικής οικονομίας (σε σταθερές τιμές) αυξήθηκαν, αμφότερες, κατά 3,2%. Εντούτοις το 2022, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, οι ελλείψεις σε οικοδομικά υλικά και πρώτες ύλες καθώς και η εκρηκτική άνοδος των τιμών τους επέσυραν αξιόλογη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η συνεισφορά του κλάδου στη γερμανική οικονομία παραμένει υψηλή. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο ανωτέρω κλάδος συνεισέφερε το 2022 σχεδόν το 6% στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της γερμανικής οικονομίας, το 12,3% του ΑΕΠ Γερμανίας κατευθύνθηκε ως επενδυτικές δαπάνες στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ στον ανωτέρω κλάδο απασχολείται το 5,8% του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι επενδύσεις σε οικοδομικές/κατασκευαστικές δραστηριότητες ανήλθαν το 2022 σε 475 δισ. ευρώ (1.837 δισ. ευρώ ΕΕ-27), εκ των οποίων το 61,6% αφορά στην ανέγερση κατοικιών, το 26,5% στην κατασκευή εμπορικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων και το 11,9% στην εκτέλεση δημοσίων έργων.

Στη Γερμανία δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα των κατασκευών, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, 360.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου το 5,8% του εργατικού δυναμικού Γερμανίας, ήτοι περίπου 2,66 εκατ. εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 370 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Γερμανικής Ένωσης επιχειρήσεων κατασκευαστικού κλάδου, οι επιχειρηματικές προσδοκίες των μελών της για την παρούσα περίοδο επιδεινώθηκαν περαιτέρω. Οι επιχειρηματίες αναφέρουν ως τροχοπέδη την έλλειψη υλικών, τη δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού καθώς και τις υψηλές τιμές των οικοδομικών υλικών, οι οποίες, ωστόσο, σταδιακά αποκλιμακώνονται.

Επίσης, η Ένωση εκτιμά ότι ο πραγματικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων κατασκευαστικού κλάδου θα μειωθεί κατά 6% το τρέχoν έτος ενώ και για το 2024 αναμένεται περαιτέρω ελαφρά υποχώρηση. Επιπρόσθετα, η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κατοικιών μειώθηκε το πρώτο επτάμηνο 2023 κατά περίπου 28%, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι αναθέσεις προς εκτέλεση νέων έργων μειώθηκαν κατά 10,7%.

Ωστόσο, με την εξομάλυνση των τιμών και την σταδιακή πτώση των επιτοκίων στεγαστικής πίστης, ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένεται να αποτελέσει, εκ νέου, μία από τις «ατμομηχανές» της οικονομικής ανάκαμψης Γερμανίας. Βασικοί λόγοι για την εκτιμώμενη περαιτέρω θετική ανάπτυξη του κλάδου είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές ανάγκες σε δημόσια έργα, η μεγάλη έλλειψη κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα (σχεδόν 700.000 διαμερισμάτων στη Γερμανία), η αναγκαία οικιστική αναμόρφωση μεγάλων κατοικημένων περιοχών εξαιτίας των δημογραφικών εξελίξεων και η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο μεταστροφής της γερμανικής ενεργειακής πολιτικής. Σημειώνουμε δε, ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευαστικών έργων τον Ιούνιο 2023 ανήλθε σε 74 δισ. ευρώ.

διαβάστε ακόμα

Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!