Παντελώς άδεια ορισμένα ξενοδοχεία στον Λίβανο

31-10-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε εκ νέου, ο πρόεδρος της ένωσης των οικονομικών φορέων Λιβάνου και πρώην υπουργός κ. Mohammad Choucair, για τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και την όξυνση των εντάσεων στον λιβανικό νότο.

Όπως σημείωσε όλοι οι τομείς της εθνικής οικονομίας έχουν επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα πολέμου που επικρατεί στη χώρα, η οποία προοιωνίζει την πλήρη κατάρρευσή τους, μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στον Λίβανο, η οποία έχει εξαντλήσει άπαντες, ενώ τα κέρδη, που αποκόμισαν οι οικονομικοί τομείς κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, εξαντλούνται την τωρινή περίοδο. Εν κατακλείδι, η Ένωση κάλεσε το κράτος και τις ενδιαφερόμενες πολιτικές δυνάμεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Αυτό που, ωστόσο, παρατηρείται  όλο το τρέχον διάστημα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι αυτό που η κρίση δεν μπόρεσε να κάνει σε τέσσερα χρόνια, συμβαίνει τώρα σε συνεχή βάση, θέτοντας σε κίνδυνο τον ιδιωτικό τομέα του Λιβάνου, ο οποίος έχει έως τώρα επιδείξει ανθεκτικότητα και αντοχή άνευ προηγουμένου και φέρνοντας την εθνική οικονομία και την χώρα, στα πρόθυρα της αληθινής κατάρρευσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα από την Ένωση, στατιστικά στοιχεία για τον εμπορικό τομέα, η ζήτηση για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παραμένει η ίδια, αυξανόμενη περιστασιακά, λόγω της τάσης των καταναλωτών να αποθηκεύουν αποθέματα, για την περίπτωση έλλειψης αγαθών στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, τα είδη και τα προϊόντα πολυτελείας έχουν σημειώσει σωρευτική μείωση μεταξύ 50% και 70%.

Ο τομέας της εστίασης έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση, με τον όγκο των επιχειρήσεων εστίασης να μειώνεται κατά 80-90% και της νυχτερινής διασκέδασης κατά 90% (ιδίως τις καθημερινές). Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον ξενοδοχειακό τομέα, με τα ποσοστά πληρότητας να εκτιμώνται μεταξύ 5% και 10% το πολύ, με ορισμένα ξενοδοχεία να είναι πλέον εντελώς άδεια. Ο τομέας της ενοικίασης αυτοκινήτων κατέγραψε πτώση άνω του 90%. Ο τομέας των εκδηλώσεων, εμπορικών δρώμενων και συνεδρίων, τομέας που συνδέεται άμεσα με τον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, επηρεάστηκε σοβαρά, με τις περισσότερες κρατήσεις, δραστηριότητες και συνέδρια να ακυρώνονται.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα