Ισπανικός τουρισμός | Ιστορικό ρεκόρ εσόδων το 9μηνο- εκτίμηση για 100 δισ.ευρώ το 2023

03-11-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση, κατά 13,6% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο ξεπερνώντας τα 8,8 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του Στατιστικού Ινστιτούτου της χώρας.

Οι σωρευτικές δαπάνες των ξένων τουριστών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 αυξήθηκαν επίσης κατά 24% πλησιάζοντας τα 85 δισ. ευρώ και δείχνοντας ξεκάθαρα ότι -πλην απίθανου απροόπτου- θα υπερβούν για πρώτη φορά τα 100 δισ. ευρώ. μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία εσόδων των ξενοδοχείων και των αεροπορικών εταιρειών κατά τον μήνα Οκτώβριο υποδηλώνεται υπέρβαση του ιστορικού ορόσημου των 83,7 εκατ. ταξιδιωτών που επιτεύχθηκε κατά το 2019.

Με δηλώσεις του σε κλαδικό τουριστικό συνέδριο Turespaña, ο υπηρεσιακός Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, κ. Héctor Gómez, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, προβλέποντας ότι το έτος 2023 θα πλησιάσει, όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις, τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ θα τα ξεπεράσει σημαντικά σε ό,τι αφορά τις τουριστικές δαπάνες. Ωστόσο, κλαδικές οργανώσεις παροτρύνουν τη μελλοντική Κυβέρνηση της χώρας να επικεντρωθεί στις δαπάνες των ταξιδιωτών στην Ισπανία και όχι στον αριθμό των αφίξεων, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τον μαζικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Ινστιτούτου της χώρας, οι δαπάνες βρίσκονται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο, οι δαπάνες ανήλθαν σε 11,21 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 22,6%, ενώ το σωρευτικό σύνολο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 24%, φτάνοντας στα 84,6 δισ. ευρώ.

Η ανάλυση των χωρών προέλευσης των ξένων τουριστών αποκαλύπτει την πλήρη ανάκαμψη και την εδραίωση του Ηνωμένου Βασιλείου ως της πιο σημαντικής χώρας προέλευσης τουριστών προς Ισπανία, τόσο όσον αφορά την αποστολή τουριστών όσο και τις δαπάνες. Τον Σεπτέμβριο 1,95 εκατ. ταξιδιώτες έφθασαν στην Ισπανία από το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 22,1% του συνόλου, πολύ μπροστά από τη Γερμανία και τη Γαλλία, τις άλλες δύο σημαντικότερες χώρες προέλευσης. Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο ξόδεψαν 2,258 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ισπανία, γεγονός που τους καθιστά την κορυφαία αγορά προέλευσης, αντιπροσωπεύοντας το 20,1% των συνολικών δαπανών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εξάλλου η κορυφαία αγορά προέλευσης για τρεις Αυτόνομες Κοινότητες (Ανδαλουσία, Κανάριες Νήσοι και Βαλένθια) και η δεύτερη σημαντικότερη για τις Κοινότητες των Βαλεαρίδων και της Καταλονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά των Καναρίων είχε ισχυρότατη εξάρτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους Βρετανούς να αντιπροσωπεύουν το 45% του συνόλου τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των έξι μεγαλύτερων Αυτόνομων Κοινοτήτων, η Μαδρίτη είναι η μόνη στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί σημαντική αγορά προέλευσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται με 12,7% των ταξιδιωτών, χάρη στο ρόλο του αεροδρομίου της Μαδρίτης «Adolfo Suárez Madrid-Barajas» ως κόμβου σύνδεσης με την Αμερική.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα