Βενετία:Έλεγχος του υπερτουρισμού με υποχρεωτικό εισιτήριο εισόδου για κάθε επισκέπτη

24-11-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Βενετία πρόκειται να ξεκινήσει να εφαρμόσει ημερήσια χρέωση εισόδου και όριο στην πρόσβαση των επισκεπτών από τον Απρίλιο του 2024, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για μια παγκοσμίως πρωτοπόρα προσέγγιση στον υπερτουρισμό.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στόχος είναι η διαχείριση της ροής τουριστών κατά την περίοδο των διακοπών της Άνοιξης και σε ορισμένα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού όταν οι αριθμοί επισκεπτών κορυφώνονται.

Ο δήμαρχος, Luigi Brugnaro, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται κάτι τέτοιο, το να είναι δηλαδή μια πόλη διαθέσιμη προς κράτηση. 

Οι περιορισμοί θα ισχύουν από τις 8.30 έως τις 16.00, τοπική ώρα, σε πρώτη φάση για συνολικά 29 ημέρες, και θα αφορούν τα περισσότερα Σαββατοκύριακα από τις 25 Απριλίου έως τα μέσα Ιουλίου. 

Οι ταξιδιώτες θα χρειάζεται να κάνουν κράτηση για την επίσκεψή τους διαδικτυακά και να καταβάλλουν το ποσό των 5 ευρώ προκειμένου να λαμβάνουν έναν κωδικό QR που θα ελέγχεται σε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και θα τους επιτρέπει την είσοδο στην πόλη. 

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται τα μικρότερα νησιά, όπως το Murano, διάσημο για τη βιομηχανία παραγωγής γυαλιού.

Τα πρόστιμα στους παραβάτες θα κυμαίνονται από 50 έως 310 ευρώ, ενώ από τους κανόνες θα εξαιρούνται οι κάτοικοι και όσοι έχουν τόπο γέννησης τη Βενετία, φοιτητές, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες σπιτιών της πόλης, ενώ οι επισκέπτες κάτω των 14 ετών θα δηλώνονται αλλά χωρίς χρέωση. 

Η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου εκτιμάται ότι θα έχει κόστος 3 εκατ. ευρώ έναντι εσόδων περίπου 700.000 ευρώ.

διαβάστε ακόμα

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για την εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa
Independent: Ένα Ελληνικό ξενοδοχείο στα καλύτερα του κόσμου για τους λάτρεις του τένις
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Νίκος Διαμαντής | Τριήμερα πλατφόρμα δράσεων: What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία
Τα 3 ιδιαίτερα concept προβολής εκθετών που ετοιμάζει το 100% Hotel Show
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Η Philharmonic Brass έρχεται στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου!
Σε κανονικότητα τα ταξίδια των Jet2holidays, Tui, easyJet στην Κω – Το «ευχαριστώ» του δημάρχου
HOTREC | Επιτακτική η ανάγκη για δίκαιους ψηφιακούς κανόνες - Έρευνα για τα κανάλια διάθεσης δωματίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη
Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035
Ε.Ξ. Χανίων | Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Γιάννη Σμπώκο
Ryanair: 48ωρη προσφορά για μειωμένη τιμή πτήσων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο