Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φρέσκου πορτοκαλιού στον κόσμο.
Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών της Αιγύπτου έφτασαν τους 1,624 εκ. τόνους μ από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, αυξημένες κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 - Ιουνίου 2022. Τα πορτοκάλια ηγήθηκαν των εξαγωγών εσπεριδοειδών, αυξημένα κατά 22% από την προηγούμενη σεζόν. Αυτή η ώθηση αποδόθηκε στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τους ανταγωνιστές στην Ισπανία, τη Νότια Αφρική και το Μαρόκο, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για εσπεριδοειδή υψηλής ποιότητας από την Αίγυπτο.
Καθώς οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς ετοιμάζονται για τη νέα σοδιά εσπεριδοειδών, η οποία ξεκινά επίσημα στις 15 Δεκεμβρίου, παραμένει ακόμα ασαφές το που θα κυμανθούν οι τιμές σε σχέση με την περσινή περίοδο. Ωστόσο, η Αίγυπτος αναμένεται να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς η παραγωγή θα είναι πολύ καλή σε μέγεθος και ποιότητα, ενώ η ποικιλία των εσπεριδοειδών από μανταρίνια, απλά και Murcott, λεμόνια, πορτοκάλια Navals, Valencia και αιγυπτιακής ποικιλίας, θα καλύψει όλες τις απαιτήσεις της αγοράς, εγχώριας και διεθνούς. Από πλευράς τιμής, ήδη τα μανταρίνια είναι ανταγωνιστικά ενώ το ίδιο αναμένεται και για τα πορτοκάλια, σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία, τονίζουν οι εξαγωγείς.
Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη μια αύξηση των τιμών προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής. Με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών να εκτείνεται σε 200.000 εκτάρια, όπου κυριαρχούν τα πορτοκάλια, τα οποία αποτελούν το 85% των συνολικών εξαγωγών εσπεριδοειδών, η Αίγυπτος βρίσκεται σε ισχυρή θέση. Οι καλλιεργητές προτιμούν να καλλιεργούν πορτοκάλια σε σχέση με άλλους τύπους φρούτων λόγω της υψηλής εξαγωγικής ζήτησης και αξίας τους καθώς και της εδραιωμένης αλυσίδας εφοδιασμού.
Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση σε πορτοκάλια της Αιγύπτου είναι 172.200 εκτάρια, αυξημένη κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2022, με το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης με πορτοκάλια να βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην έρημο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 75% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης. Η αύξηση της παραγωγής αποδίδεται στις βέλτιστες καιρικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία των δέντρων.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 39% των εισαγόμενων πορτοκαλιών της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο 2022 έως τον Απρίλιο 2023 προήλθε από την Αίγυπτο. Επίσης, η Αίγυπτος ενέτεινε τις εξαγωγές πορτοκαλιού στη Νοτιοανατολική Ασία, και στο διάστημα Οκτωβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023 ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της περιοχής από το βόρειο ημισφαίριο. Η Αίγυπτος σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών πορτοκαλιού και προς την Ινδία με 40.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2022/23. Τέλος, από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η Αίγυπτος πέτυχε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο με εξαγωγές ρεκόρ σε πορτοκάλια στην Ισπανία, που έφτασαν τους 97.500 τόνους, σε πλήρη αντίθεση με τους μόνο 25 τόνους που εξήγαγαν το 2021/22.
Οι εξαγωγείς πορτοκαλιών αναφέρουν ότι η υψηλή ποιότητα των αιγυπτιακών πορτοκαλιών έτυχε καλής αποδοχής στη διεθνή αγορά, και αυτό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για το προϊόν. Αυτή η θετική εξέλιξη αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο όγκο εξαγωγών και την φετινή περίοδο.