Τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ στη Γερμανία νόμος περί μελλοντικής χρηματοδότησης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη νομοθεσία περιλαμβάνει μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, την άντληση ιδίων κεφαλαίων και την προσέλκυση εργαζομένων για νεοσύστατες επιχειρήσεις, εταιρείες ανάπτυξης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι ορισμένες τροποποιήσεις τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και άλλες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025 ή την 1η Νοεμβρίου 2025 αντιστοίχως.
Ο νόμος για τη μελλοντική χρηματοδότηση περιλαμβάνει τροποποιήσεις στη φορολογική αντιμετώπιση των προγραμμάτων συμμετοχής των εργαζομένων σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τροποποιημένο άρθρο του γερμανικού νόμου περί φορολογίας εισοδήματος, το αφορολόγητο ποσό αυξάνεται από 1.440 ευρώ σε 2.000 ευρώ.
Επιπλέον, διευρύνονται οι δυνατότητες αξιοποίησης της αναβολής της φορολογίας στις ΜΜΕ με την τροποποίηση άρθρου του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος. Οι ως ανωτέρω περιγραφόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στην αποφυγή του λεγόμενου προβλήματος του «dry income» δηλαδή μιας κατάστασης, κατά την οποία οι μετοχές που αποκτούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τους είτε ατελώς είτε κατόπιν εκπτώσεως φορολογούνται κατά την απόκτησή τους, αν και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη λάβει ρευστά κεφάλαια.
Οι μετοχές μπορούν να παραχωρηθούν τόσο από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και από τους μετόχους του. Αναθεωρείται επίσης ο ορισμός των ΜΜΕ ώστε να περιλαμβάνει εταιρείες που απασχολούν λιγότερα από 1.000 άτομα (έναντι 250 προηγουμένως), διαθέτουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ (έναντι 50 εκατ. ευρώ προηγουμένως) ή/και σύνολο ετήσιου ισολογισμού που δεν υπερβαίνει τα 86 εκατ. ευρώ (έναντι 43 εκατ. ευρώ προηγουμένως) και ιδρύθηκαν το πολύ 20 έτη (έναντι 12 έτη προηγουμένως) πριν από τη μεταβίβαση της παροχής μετοχικού κεφαλαίου στον εργαζόμενο.
Η φορολόγηση των μετοχικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αναβάλλεται για μέγιστο χρονικό διάστημα 15 ετών μέχρι την πώληση των μετοχών. Προηγουμένως, το μέγιστο χρονικό πλαίσιο ανερχόταν σε 12 έτη. Ο εργοδότης οφείλει να δηλώσει την ανάληψη ευθύνης για τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει. Η αναβολή της φορολόγησης ισχύει και για τις μετοχές που διατίθενται δωρεάν στα στελέχη των εταιριών. Οι τροποποιήσεις του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος θα τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.
Διευκόλυνση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, ιδιαίτερα για μικρότερες ή νεότερες εταιρίες, παρέχει η μείωση του ορίου ελάχιστης κεφαλαιοποίησης των μετοχών για τη δημόσια εγγραφή από 1,2 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δεν απαιτείται πλέον η πρόσληψη αναδόχων, όπως η κοινοπραξία τραπεζών, όσον αφορά στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Το καταστατικό της εταιρίας δύναται να προβλέπει την έκδοση μετοχών πολλαπλής ψήφου με ανώτατο ποσοστό ψήφου 10:1. Την απόφαση για τη συμπερίληψη μιας τέτοιας διάταξης πρέπει να λάβουν ομόφωνα οι μέτοχοι σε συνέλευση των μετόχων. Η τροποποίηση αυτή αποσκοπεί στο να παροτρύνει τους ιδρυτές νεοσύστατων επιχειρήσεων και ΜΜΕ να εισάγουν τις εταιρείες τους στο χρηματιστήριο προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια χωρίς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας του ελέγχου της εταιρείας τους. Τα πολλαπλά δικαιώματα ψήφου των εισηγμένων εταιρειών παύουν να ισχύουν κατά την πώληση των μετοχών ή το αργότερο μετά από 10 έτη (ρήτρα λήξης). Η προθεσμία των 10 ετών μπορεί να παραταθεί και απαιτεί πλειοψηφία των τριών τετάρτων του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Ο νόμος περί μελλοντικής χρηματοδότησης συνιστά μια σημαντική εξέλιξη με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Γερμανία, κυρίως όσον αφορά τις νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τη νομοθετική τροποποίηση και τα νέα μέτρα απλοποιούνται η διαδικασία των επενδύσεων, η άντληση ιδίων κεφαλαίων και η πρόσληψη εργαζομένων. Στις σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνονται φορολογικά πλεονεκτήματα, απλουστευμένες δημόσιες εγγραφές και η δυνατότητα έκδοσης μετοχών με πολλαπλές ψήφους. Επομένως μέσω αυτού επιχειρείται αφενός να ενισχυθεί η εικόνα και ο ρόλος της Γερμανίας ως μιας χώρας με μεγάλη δυναμική στην προσέλκυση επιχειρήσεων που θα θέλουν να επενδύσουν σε αυτή και αφετέρου να προωθηθεί η καινοτομία και η οικονομική ανάπτυξη.