Ρουμανία: Πάνω από 80 οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες στους τουρίστες

03-02-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα, η έβδομη έκδοση του Wine Map of Romania, ένα εύχρηστο και χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τη Ρουμανία ως οινικό προορισμό.

Ο οδηγός είναι δίγλωσσος (στην ρουμανική και αγγλική γλώσσα) και αποτελεί διαδικτυακή βάση εύρεσης των 230 ρουμανικών οινοποιείων, αλλά και ρουμανικών ποικιλιών κρασιών καθώς και περιοχών οινοτουρισμού.

Ο οδηγός Wine Map of Romania έχει ως στόχο να προσδιορίσει τις ξεχωριστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ρουμανίας, τις κύριες κατηγορίες κρασιών καθώς και να καθοδηγήσει τους ενδιαφερόμενους στην ευκολότερη εύρεση τοπικών οινοποιείων. Ο χάρτης περιλαμβάνει έναν κατάλογο των τοπικών οινοποιείων, είτε πρόκειται για μεγαλύτερα είτε για μικρότερα, και δεν σκοπεύει να αποτελέσει τουριστικό οδηγό, αλλά ένα εκπαιδευτικό εργαλείο μέσω του οποίου οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να εξερευνήσουν τα οινοποιεία και τις αμπελουργικές περιοχές της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την κα Alina Iancu, ιδρύτρια του CrameRomania.ro και του ReVino, εταιρειών που εξέδωσαν τον οδηγό, "Τα τελευταία 10 χρόνια, συνεχίσαμε να ενισχύουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της Ρουμανίας ως τουριστικού προορισμού για τους λάτρεις του κρασιού και όχι μόνο, καθώς και για τη στήριξη των τοπικών οινοπαραγωγών. Αυτό αντικατοπτρίζεται τώρα στη νέα έκδοση του οινικού χάρτη της Ρουμανίας. Ήμασταν από τους πρώτους υποστηρικτές του τεράστιου δυναμικού του κλάδου αυτού, ο οποίος αρχίζει να εξελίσσεται δυναμικά.

Οι επενδύσεις σε οινοποιεία έχουν αυξηθεί σημαντικά και δεν περιορίζονται στην παραγωγή, αλλά περιλαμβάνουν επίσης χώρους γευσιγνωσίας για τους επισκέπτες, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Ταυτόχρονα, γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς έργων που αποσκοπούν στην προώθηση των ρουμανικών κρασιών, τα οποία αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση και εκτίμηση όχι μόνο στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Μέσω των έργων μας, CrameRomania.ro και ReVino.ro, και των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε, προωθούμε το ρουμανικό κρασί ως ένα πραγματικό εθνικό εμπορικό σήμα. Πιστεύουμε ότι αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό, όλοι θα κερδίσουμε".

Σύμφωνα με την κα Iancu, η Ρουμανία κατά το 2023 κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της ως η έκτη μεγαλύτερη παραγωγός κρασιού στην Ευρώπη, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με μέγεθος παραγωγής στα 4,4 εκατ. εκατόλιτρα, αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 4% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, εδραιώνοντας έτσι τη θέση της ως σημαντικού παράγοντα στην ευρωπαϊκή αγορά κρασιού. Παράλληλα και κατά μ.ο. αναφέρεται ότι εγκαινιάζονται 4 έως 5 νέα οινοποιεία ετησίως στη Ρουμανία και τα περισσότερα από αυτά δίνουν μεγάλη έμφαση στον οινοτουρισμό.

Ο χάρτης κρασιού της Ρουμανίας επικεντρώνεται στα οινοποιεία που προσφέρουν οινοτουρισμό: από τα 230 και πλέον οινοποιεία που περιλαμβάνονται στον χάρτη, πάνω από 80 από αυτά ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες/τουρίστες, ενώ 20 από αυτά προσφέρουν ακόμη και διαμονή, ενώ για τα υπόλοιπα, μπορεί να βρεθεί διαμονή σε κοντινή απόσταση.

"Έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε οινοποιεία, τα οποία έχουν συμπεριλάβει αίθουσες γευσιγνωσίας στην διαμόρφωση των χώρων τους ή έχουν κάνει σημαντικές βελτιώσεις για μια πιο αυθεντική εμπειρία. Επίσης, τα νέα έργα αμπελώνων επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην ενσωμάτωση της εμπειρίας γευσιγνωσίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους, όχι μόνο στις εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την επεξεργασία των σταφυλιών, την παραγωγή κρασιού και την αποθήκευση. Επιπλέον, μπορούμε να παρατηρήσουμε την εμφάνιση φιλόδοξων σχεδίων διαμονής σε αμπελουργικές περιοχές, τα οποία δίνουν έμφαση στην προσφορά μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας για τους επισκέπτες. Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την αυξανόμενη δέσμευση για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την εξερεύνηση και την εκτίμηση του κρασιού σε ευρύτερη κλίμακα, αποτελώντας έτσι σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της οινοβιομηχανίας", εξηγεί η κα Alina Iancu.

 Επιπλέον, πολλές εταιρείες διοργανώνουν εκδηλώσεις ομαδικής ανάπτυξης και συναντήσεις σε οινοποιεία. Η προσέγγιση αυτή συνδυάζει συνεδρίες εργασίας με δραστηριότητες χαλάρωσης και γευσιγνωσίας κρασιού, ενώ η τάση επιλογής οινοποιείων ως τόπων διεξαγωγής διοικητικών συναντήσεων βρίσκεται σε άνοδο, προσελκύοντας εταιρείες από διάφορες πόλεις που επιθυμούν να απολαύσουν μια διαφορετική ατμόσφαιρα.

Οι πληροφορίες της αγοράς δείχνουν ότι ο οινοτουρισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τις Παρασκευές και τα Σάββατα, αλλά οι εταιρικές εκδηλώσεις συμβάλλουν στην πλήρωση των οινοποιείων ακόμη και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αντισταθμίζοντας την απουσία τουριστών.

Ο χάρτης περιλαμβάνει επίσης έναν οδηγό για τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου που είναι αντιπροσωπευτικές της Ρουμανίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά ποικιλιών αμπέλου όπως Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Tamaioasa Romaneasca, Grasa de Cotnari, Cramposie Selectionata, Negru de Dragasani, Sarba, Busuioaca de Bohotin ή Babeasca Neagra.

Ο χάρτης κρασιού της Ρουμανίας έχει ετήσια -πέραν της διαδικτυακής- έντυπη έκδοση πάνω από 1500 αντίτυπα και διατίθεται στα ρουμανικά και στα αγγλικά. Προς το παρόν, ο χάρτης διανέμεται σε μπαρ κρασιού, εξειδικευμένα καταστήματα και εστιατόρια στο Βουκουρέστι και στις κυριότερες πόλεις της χώρας, ώστε να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους λάτρεις του κρασιού.

 Όσον αφορά στην διαδικτυακή έκδοση του οδηγού, αναφέρεται ότι στην Ρουμανία υπάρχουν 8 οινοπαραγωγικές περιοχές. Τα περισσότερα οινοποιεία (81) βρίσκονται στον Νότο της χώρας στις περιοχές Oltenia και Muntenia (πόλεις Craiova, Pitesti, Ploiesti, Bucuresti, Buzau, Braila, Galati, Focsani), ενώ ακολουθούν με 47 οινοποιεία οι περιοχές στο Δυτικό τμήμα της χώρας, Crisana και Maramures (πόλεις Timisoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare) και στο Ανατολικό Τμήμα με 36 οινοποιεία οι περιοχές Moldova και Bucovina (πόλεις Iasi, Bacau, Vaslui, Piatra Neamt, Botosani και Suceava).

 

διαβάστε ακόμα

H Vietnam Airlines προχωρά σε οικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωση
Απόφοιτοι των ΑΣΤΕ μπορούν να καταταχθούν σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τουριστικές σπουδές
Rhodes Co-Lab | Εκδήλωση για την Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη από την Παραγωγή στη Γαστρονομία – Φιλοξενία
Υποδομές ώρα μηδέν στον ελληνικό τουρισμό
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου | Διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας - Γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας
ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ | Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Αποχωρεί η TUI από την Γερμανική Ένωση οργανωμένου τουρισμού DRV - "Ανεπαρκής υπεράσπιση του κλάδου στον ανταγωνισμό"
Τουρισμός: Το value for money προτεραιότητα των Αμερικανών τουριστών αυτό το καλοκαίρι
Αμερικανικός τουρισμός: 8 στους 10 θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσα στην ερχόμενη διετία
Ελληνίδα η νέα αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Trinity στο Λονδίνο – Αναζήτηση ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ευρώπη