Τα δύο μεγάλα συνδικάτα CGT και Force Ouvrière κατηγορούν τον Δήμο Παρισίων «για οικονομική κακοδιαχείρηση». Ο δήμος διαχειρίζεται το 99% της Εταιρείας Εκμετάλλευσης του Πύργου και σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία ο Δήμος Παρισίων δικαιούται να εισπράττει 16 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις εισπράξεις.
Με πρόβλεψη όμως τους Ολυμπιακούς και την αναμενόμενη αύξηση των επισκεπτών, ο Δήμος τριπλασιάζει τις απαιτήσεις τουν και ζητάει 50 εκατομμύρια ευρώ. «Αδύνατον» φωνάζουν τα συνδικάτα, «Ζήσαμε τον κορωνοϊό, μείναμε κλειστοί για ένα χρόνο, χάσαμε 130 εκατομμύρια, έμειναν πίσω πολλές δουλειές συντήρησης, ιδιαίτερα λόγω του μολύβδου, όπως και η ανακαίνιση των ανελκυστήρων ή το φρεσκάρισμα του χρώματος προστασίας «της σιδηράς κυρίας».
Οι προϋπολογισμοί έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 120 εκατομμύρια και το τρέχον χρέος που δεν ήταν προγραμματισμένο ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια» υπογραμμίζουν. Οι συνδικαλιστές ζητούν «ένα βιώσιμο σχέδιο για το χρηματοοικονομικό μέλλον του πύργου συμπεριλαμβανομένων των εργασιών συντήρησής του». Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, η απεργία θα μπορούσε να συνεχισθεί μέσα στην εβδομάδα.
Ανάμεσα στους απογοητευμένους επισκέπτες σήμερα που βρέθηκαν μπροστά σε ταμεία και πόρτες κλειστές, ήταν και πολλοί γονείς με παιδιά καθότι είναι για την Γαλλία η εβδομάδα των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου. Ο Πύργος του Άιφελ είναι ιδιοκτησία της πόλης των Παρισίων μετά το τέλος της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1889 για την οποία κατασκευάσθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 (πριν από την πανδημία) οι επισκέπτες το χρόνο έφθασαν στα 5,9 εκατομμύρια, οι δε εισπράξεις στα 77, 8 εκατομμύρια.
Εκτιμάται όμως ότι «η γηραιά κυρία» της Γαλλίας έχει ανάγκη από ένα γερό φρεσκάρισμα έως το 2030, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: DW