Χθες (17 Μαρτίου) οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπέγραψαν κοινή δήλωση για μία νέα συνολική εταιρική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, η οποία θα υποστηριχθεί με 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας.
«Η συμφωνία μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: η Αίγυπτος παίρνει μια καλή οικονομική ενίσχυση, η Ευρώπη παίρνει λιγότερους μετανάστες», γράφει η taz σε κείμενο που τιτλοφορείται «Ο νέος αγαπημένος δικτάτορας της Ευρώπης». «Ο πρόεδρος Αλ Σίσι θέλει να αξιοποιήσει το οικονομικό πακέτο για να διασώσει την καταρρέουσα οικονομία της χώρας του», καθώς, όπως εξηγεί η εφημερίδα του Βερολίνου «ο πόλεμος στη Γάζα, η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό και η κατάρρευση της αιγυπτιακής λίρας έχουν αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις στη χώρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Και σε αντάλλαγμα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια ο Αλ Σίσι αναλαμβάνει να περιορίσει τη μετανάστευση μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη».
Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το γεγονός ότι το πακέτο βοήθειας δίνεται υπό την ετικέτα μίας συμφωνίας για τη μετανάστευση καταδεικνύει τις εσωπολιτικές προσδοκίες των πρωθυπουργών της Ιταλίας και της Ελλάδας, που ταξίδεψαν και αυτοί στην Αίγυπτο. Διότι οι δύο αυτές χώρες υποδέχονται αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών και η Αίγυπτος δεν αποτελεί μονάχα μέρος της διαδρομής από τη Δυτική Αφρική προς τη Λιβύη και μετά την Ευρώπη, αλλά και χώρα προέλευσης. Γι' αυτό και συνάπτεται τώρα μία μεταναστευτική συμφωνία με τον Αλ Σίσι, η οποία προστίθεται στις πολλές άλλες συμφωνίες με αυταρχικούς ηγέτες που υποτίθεται πως κρατούν τους μετανάστες μακριά από την Ευρώπη».
Όσο για το κατά πόσο έχουν νόημα αυτές οι συμφωνίες, η SZ αρκείται στο να αναφερθεί στο παράδειγμα του Νίγηρα, ο οποίος έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τελικά «επωφελήθηκε μονάχα μία μικρή ελίτ και όχι ο πληθυσμός – γι' αυτό και πολλοί χαιρέτισαν το πραξικόπημα που έγινε στη χώρα το 2023. Τώρα τα σύνορα εκεί είναι και πάλι ανοιχτά και απλώς σπαταλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ».
Πηγή: DW