Η Μαγιόρκα της Ισπανίας, ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός των Γερμανών, παίρνει δραστικά μέτρα για να περιορίσει την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ. Θα εφαρμοστούν όμως; Διαβάστε το θέμα της DW...
Είχε συζητηθεί πολλές φορές, τη θεωρούσαν αδιανόητη, αλλά να που η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ αποφασίστηκε και στις αρχές Μαΐου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τοπικής κυβέρνησης, στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας. Ισχύει για τη Μαγιόρκα, αλλά και την Ίμπιζα, τα νησιά που αποτελούν κύριους προορισμούς του «αλκοολικού τουρισμού», ο οποίος προκαλεί πλέον αγανάκτηση στους μόνιμους κατοίκους του νησιού - και όχι μόνο.
Δεν πρόκειται για καθολική απαγόρευση. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές και party zones, όπως η περίφημη Πλάγια ντε Πάλμα στη Μαγιόρκα. Εκεί βρίσκεται και το Ballermann 6, αγαπημένο κέντρο διασκέδασης των επισκεπτών από τη Γερμανία, όπου η μαζική κατανάλωση μπύρας και σανγκρία αρχίζει συνήθως από τις πρωϊνές ώρες. Σύμφωνα με το «Διάταγμα περί υπεύθυνου τουρισμού», όπως ονομάζεται επισήμως η νέα περιοριστική νομοθεσία, η κατανάλωση αλκοόλ στη συγκεκριμένη περιοχή και ορισμένες άλλες παραλίες του νησιού θα τιμωρείται πλέον με πρόστιμο μεταξύ 500 και 1.500 ευρώ.
Ανάμεικτες οι αντιδράσεις
Την αισιοδοξία τους για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας εκφράζουν η τοπική Ένωση Ξενοδόχων AHPP, η Ένωση Εστιατόρων CAEB και το συνδικάτο λιανικού εμπορίου Afedeco. Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Χαιρετίζουμε τις βελτιώσεις που γίνονται και την προσπάθεια να εκδιωχθεί ο απολίτιστος τουρισμός». Ούτως ή άλλως ο υπερ-τουρισμός προκαλεί αντιδράσεις στη Μαγιόρκα, παλαιότερα είχε συζητηθεί μάλιστα και η επιβολή πλαφόν στον αριθμό των επισκεπτών. Tο Σάββατο στην Πάλμα, πρωτεύουσα του νησιού, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τον «υπερ-τουρισμό» που πλήττει τις Βαλεαρίδες. «Η Μαγιόρκα δεν πωλείται» ήταν το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης.
Όσον αφορά την απαγόρευση αλκοόλ πάντως, πολλοί γνώστες του νησιού αμφιβάλλουν αν μπορεί να υλοποιηθεί τόσο εύκολα. «Σίγουρα οι προθέσεις είναι καλές, αλλά δεν μπορείς να εξαλείψεις μία ολόκληρη νοοτροπία επιβάλλοντας απαγορεύσεις, ούτε αυξάνοντας τις τιμές» αναφέρει ο Πάτρικ Σίρμερ Σάστρε, σχολιαστής της τοπικής γερμανόφωνης εφημερίδας Mallorca Zeitung. Εξάλλου, επισημαίνει, στην Ισπανία λένε: «Hecha la ley, hecha la trampa». Που σημαίνει ότι «πριν προλάβει να βγει ο νόμος, βγαίνουν τα 'παραθυράκια' του νόμου».
«Κάθε χρόνο τα ίδια…»
Όλα θα κριθούν από την αποφασιστικότητα της αστυνομίας να εφαρμόσει τον νόμο. Πάντως η Μπεατρίς Τσικαρντίνι, γνωστή μορφή της Playa de Palma και ιδιοκτήτρια του κέντρου Zur Krone, δεν είναι πολύ σίγουρη ότι θα συμβεί αυτό. «Κάθε χρόνο τα ίδια γίνονται» λέει στην εφημερίδα Mallorca Zeitung. «Στην αρχή της σεζόν εμφανίζεται μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη, η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν πολυπαρεμβαίνει».
Παρόμοια άποψη εκφράζει ο Γιούλιαν Ζόμερ, αγαπημένος καλλιτέχνης των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται το νησί. «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούγονται κυβερνητικές ανακοινώσεις και διαβάζουμε παρόμοιες ειδήσεις στις εφημερίδες, αναρωτιέμαι αν αυτή τη φορά θα γίνουν πιο αυστηροί έλεγχοι», λέει ο 26χρονος τραγουδιστής στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Τι πιστεύει όμως ο ίδιος για τον νέο νόμο; «Αν δει κανείς τι κατάσταση επικρατεί στην Πλάγια ντε Πάλμα από το πρωί, καταλαβαίνει ότι δεν είναι τελείως αδικαιολόγητη η παρέμβαση της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, αν καθίσει ένα ζευγαράκι να πιει μια μπύρα χωρίς να ενοχλεί κανέναν, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα…».
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα»
«Το τέλος ενός ταμπού» είναι ο τίτλος της τοπικής εφημερίδας Última Hora για την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ. Παλαιότερα οι τοπικοί πολιτικοί έλεγαν ότι «δεν μπορείς να θυσιάσεις την κότα που σου κάνει χρυσά αυγά», επισημαίνοντας ότι μεγάλο μέρος της ευημερίας του νησιού οφείλεται στον τουρισμό και κυρίως στους ξένους επισκέπτες που πίνουν πολύ.
Τώρα όμως η πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων Μάργκα Πρόενς δηλώνει, για πρώτη φορά, ότι «αυτό το τουριστικό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του». Όπως εξηγεί η τοπική επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος «θέλουμε να έχουμε την αίσθηση ότι μας επισκέπτονται, όχι ότι μας επιτίθενται». Φαίνεται ότι πολλοί συμφωνούν μαζί της.
Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου