Αλβανία | WTTC: Ο τουρισμός αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς

05-06-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κινείται ο τουρισμός στην Αλβανία, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της Αλβανίας έφτασε σχεδόν τα 565 δισεκατομμύρια λεκ πέρυσι (1 λεκ ίσο με 0,0100 ευρώ), 37% περισσότερα από το προηγούμενο υψηλό σημείο του 2019.  

Το 2023 ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού εισέφερε ένα στα τέσσερα λεκ στην αλβανική οικονομία. 

Οι θέσεις εργασίας, που υποστηρίζονται από τον κλάδο, εξάλλου, αυξήθηκαν περισσότερο από 10% έναντι του 2019 με σχεδόν 269.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, αντιπροσωπεύοντας μία στις πέντε θέσεις εργασίας στην Αλβανία. 

Οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών αυξήθηκαν σε περισσότερο από 45% υψηλότερα από την κορύφωση του 2019, φτάνοντας τα 464 δισεκατομμύρια λεκ. Οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών ξεπέρασαν επίσης τα επίπεδα του 2019, φτάνοντας σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια λεκ πέρυσι. 

Νέο ρεκόρ το 2024 

Το WTTC προβλέπει ότι η συνολική συνεισφορά του τουρισμού και των ταξιδιών στο ΑΕΠ της Αλβανίας θα συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας σχεδόν τα 608,5 δισεκατομμύρια λεκ φέτος, με σχεδόν 10.000 περισσότερες θέσεις εργασίας να αναμένονται φέτος. 

Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών προβλέπεται να αυξηθούν σε περισσότερα από 493 δισεκατομμύρια λεκ. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα καταγραφεί μια εκπληκτική αύξηση της τάξης του 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Οι δαπάνες εγχώριων επισκεπτών αναμένεται επίσης να ξεπεράσουν τα 107 δισεκατομμύρια λεκ φέτος. 

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε:

"Η Αλβανία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα ταξίδια και ο τουρισμός μπορούν να οδηγήσουν στην οικονομική ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα νούμερα ρεκόρ για την Αλβανία αντιπροσωπεύουν πραγματική πρόοδο και πραγματικές ευκαιρίες για χιλιάδες εργαζόμενους. 

"Η Αλβανία έχει βγει στην παγκόσμια σκηνή ως εξαιρετικός προορισμός. Με την υποστήριξη της κυβέρνησης, το Travel & Tourism στην Αλβανία καθιερώνεται ως ένας αναπτυσσόμενος προορισμός στο παγκόσμιο τουριστικό τοπίο». 

Με την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου της Αυλώνας, η αλβανική κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθειες για την προσέλκυση περισσότερων διεθνών επισκεπτών, εκμεταλλευόμενη την αυξανόμενη δημοτικότητα της χώρας λόγω του πλούτου της σε πολιτιστική κληρονομιά, τα εκπληκτικά τοπία και την προσιτή τιμή  

Η επόμενη δεκαετία 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Un Tourism, ο κλάδος θα αυξήσει την ετήσια συνεισφορά του στο 749 δισ. λεν την επόμενη 10ετία, απασχολώντας περισσότερους από 314.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Οι δαπάνες των διεθνών τουριστών εκτιμώνται σε μια 10ετία σε 565 δισεκατομμύρια λεκ και οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών αναμένεται να φτάσουν σχεδόν τα 152 δισεκατομμύρια λεκ.

διαβάστε ακόμα

Δήμος Ζαγορίου | Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Δημοτικού Ξενώνα Γρεβενιτίου
Λουκέτο για 48 ώρες σε beach bar στην Κυπαρισσία - αποδείξεις από ταμειακές φάντασμα
Tower Bridge | 130 χρόνια κλείνει η διάσημη γέφυρα του Λονδίνου
24ο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου
Έβδομο Φεστιβάλ Πάρου: "Έξω στο φως"
Δήμος Ωρωπού: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Αναβάθμιση του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι
Φεστιβάλ από τον Κίσσαβο ως το κύμα στα παράλια της Λάρισας
Θερινές αλλαγές στις ημέρες και ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε προορισμούς
Δήμος Άνδρου: 4 παραλίες για ένταξη στο πρόγραμμα προσβασιμότητας