Σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στη Γαλλία

28-07-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους η Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία έντονη αύξηση των επιχειρηματικών πτωχεύσεων, αφού ο συνολικός αριθμός αυτών αυξήθηκε κατά 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 102.500 θέσεις εργασίας.

Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, ελάχιστη μνεία έλαβε χώρα το ζήτημα αυτό κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Δικαστικών Διαχειριστών και Αντιπροσώπων,  15.980 γαλλικές επιχειρήσεις πτώχευσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αν και ο ρυθμός των πτωχεύσεων παρουσίασε μια μικρή επιβράδυνση, αυτές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την υγειονομική κρίση. Επιχειρήσεις όπως οι Caddie, Duralex, LesPetitsBidons και Cazoo συγκαταλέγονται σε αυτές που κήρυξαν πτώχευση.

Ο συνολικός δε αριθμός των πτωχεύσεων ανέρχεται σε περίπου 33.500, σημειώνοντας σχετική αύξηση κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2018 και 2019. Σημειώνεται πως αυτή η τάση παρατηρείται και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και αποδίδεται επίσης στην απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι τομείς του εμπορίου και των κατασκευών αποδείχθηκαν οι πιο ευάλωτοι, ενώ οι πτωχεύσεις στον τομέα των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 54%.

Οι τομείς των μεταφορών και των αποθηκών (+33%), καθώς και των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (+25%), επίσης υπέστησαν σημαντικές ζημίες. Οι κύριοι λόγοι της κηρύξεως πτωχεύσεων συσχετίζονται με την επιβράδυνση της γαλλικής οικονομικής ανάπτυξης, τη μειωμένη κατανάλωση, τη μείωση των επενδύσεων, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις αυστηρότερες χρηματοδοτικές συνθήκες που επιβαρύνουν τις γαλλικές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι οι εταιρείες με υψηλότερα χρέη είναι πιο ευάλωτες, ειδικά σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων.

Τέλος, σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις πτωχεύουν διότι δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στη αποπληρωμή των κρατικά εγγυημένων δανείων που χορηγήθηκαν κατά την πανδημία. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι πτωχεύσεις ενδεχομένως να φτάσουν τις 70.000 μέχρι το τέλος του 2024 και ως εκ τούτου προτείνεται η αναπροσαρμογή των αποπληρωμών ώστε αυτές να είναι συμβατές με την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Εργασίες αποκατάστασης σε διατηρητέο κτήριο με χρήση ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη
Χαλκίδα: Τουριστική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και εκτάσεων του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ
Κηφισιά: Θετική γνωμοδότηση για χρήση Γραφείων σε διατηρητέο (ξενοδοχείο ΠΑΛΛΑΣ)
Βόρεια Μακεδονία: Αύξηση τουριστών στο επτάμηνο
Δήμος Γορτυνίας: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων Καταδυτικού Τουρισμού
Η ECTAA αντιτίθεται στους ανεφάρμοστους κανόνες για τις αποζημιώσεις στο προτεινόμενο Πακέτο Κινητικότητας Επιβατών
Mitsis Grand Hotel | Νέος προορισμός πολυτελείας στη Ρόδο - ανακαίνιση 80 εκατ. ευρώ - Τι είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη
Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησαν τη Νέα Υόρκη και το Νέο Κόσμο
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Έκκληση στα μέλη για μαζική συμμετοχή στις εκλογές για νέο Δ.Σ.
H Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα θεσμικός υποστηρικτής του 41ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας