Το κόστος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού εκτιμάται ότι θα καταφέρει να διατηρηθεί εντός των αρχικών προβλέψεων και η απόκλιση δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 10% του αρχικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Είναι κοινός τόπος ότι η πλειονότητα των πόλεων που αναλαμβάνουν την ευθύνη διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων αποκλίνει σημαντικά από το αρχικά υπολογισθέν ποσό. Αυτή η παράδοση φαίνεται να αποφεύγεται, προς το παρόν, στην περίπτωση της Γαλλίας διαψεύδοντας έτσι και τα ανησυχητικά προγνωστικά, αποτέλεσμα αφενός της υγειονομικής κρίσης των ετών 2020-2021, αφετέρου των πληθωριστικών πιέσεων κατά την περίοδο 2022-2023. Εκτός απροόπτου, οι ιθύνοντες των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρούν ότι το τελικό πρόσημο από τη διοργάνωση θα είναι θετικό, και μάλιστα, ότι οι «Αγώνες θα αποπληρώσουν τους Αγώνες».
Στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η οικονομική διαχείριση έγινε με πειθαρχία όπως σημειώνουν οι διοργανωτές. Συγκεκριμένα, έγινε διάκριση των απαιτούμενων δαπανών, σε γενικές γραμμές, σε τρεις κατηγορίες: τα έξοδα που αφορούσαν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, τα έξοδα τα σχετικά με τη διοργάνωση των Αγώνων και λοιπά έκτακτα έξοδα. Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία δαπανών, δηλαδή τα έξοδα για έργα υποδομών, οι διοργανωτές είχαν επιλέξει εκ των προτέρων να χρησιμοποιήσουν ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή να προτιμήσουν προκάτ κατασκευές, γεγονός που επιτρέπει να περιοριστεί ο κίνδυνος το κόστος να ξεφύγει από τα αρχικώς προβλεπόμενα επίπεδα των 4,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Tony Estanguet, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές Απριλίου, έχει διαμορφωθεί ένας προϋπολογισμός περί τα 8,8 δισ. ευρώ, 15% υψηλότερος από αυτόν που προβλεπόταν στο φάκελο υποψηφιότητας της Γαλλίας. Ειδικότερα, το κόστος των Αγώνων αναλύεται σε 4,4 δισ. ευρώ για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις (εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τα δημόσια ταμεία) και 4,4 δισ. ευρώ για τη διοργάνωση (το 96% των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα).
Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Asterès (Κέντρο μελετών, ερευνών και οικονομικών συμβουλών), επιχειρείται να συγκρατηθούν τα έξοδα σχετικά με τη διοργάνωση, ενώ όσον αφορά τα έκτακτα έξοδα δε θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 10% του αρχικού προϋπολογισμού. Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα μέρος των δαπανών προκύπτει από τα έξοδα που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων που θα κινητοποιηθούν και θα απασχοληθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ιθύνοντες υπολογίζουν ότι δε θα ξεπεραστούν συνολικά τα 10 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται σημαντικά στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εξόδων για τη διοργάνωση θα καλυφθεί από την πώληση εισιτηρίων, καθώς και από την κινητοποίηση μεγάλων χορηγών. Για την ακρίβεια, 70 εταιρείες –μεταξύ των οποίων Accor, BPCE, Carrefour, Décathlon, LVMH) εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν περί τα 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, η πώληση 2.800 κατοικιών του ολυμπιακού χωριού, μετά το πέρας των Αγώνων, αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το ύψος των εξόδων.
Σημειώνεται δε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των Αγώνων αναμένεται θετικός. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών, η διοργάνωση των Ο.Α. θα πρέπει να τονώσει τη γαλλική οικονομία συμβάλλοντας κατά 0,3 μονάδες στο Α.Ε.Π. για το τρίτο τρίμηνο του 2024. Από την πλευρά τους, οι ειδήμονες του Asterès εκτιμούν ότι οι Αγώνες θα αποφέρουν έσοδα πάνω από 4,5 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά, ενώ το Κέντρο Δικαίου και Οικονομίας του Αθλητισμού εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των Ο.Α. μπορεί να ξεπεράσει τα 11 δισ.ευρώ μέχρι το 2034.
Πρόκειται για μία μεγαλειώδη διοργάνωση, καθώς με βάση τα στοιχεία των διοργανωτών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετάσχουν περί τους 10.500 αθλητές, θα συνδράμουν 45.000 εθελοντές, ενώ την πόλη αναμένεται να επισκεφθούν περί τους 15 εκατ. επισκέπτες. Επίσης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Tony Estanguet, ήδη έχουν πωληθεί 8,6 εκατ. εισιτήρια που αποτελεί αριθμό ρεκόρ και καθιστά εφικτό τον αρχικό στόχο να πωληθούν 10 εκατ. εισιτήρια.
Τέλος, έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα 329 εκδηλώσεις σε 41 στάδια και εξωτερικούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας.
(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.