Ο τουρισμός οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη την Ισπανία - Καθοριστική και η σημαντική άφιξη ξένων εργατών

08-08-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Η ισπανική οικονομία μεγεθύνθηκε κατά το 2ο τρίμηνο με ρυθμό 0,8% σε τριμηνιαία βάση, έναντι ρυθμού 0,7% που είχε επιτευχθεί κατά το 1ο τρίμηνο του έτους όπως δείχνουν στοιχεία του Ισπανικού Εθνικού Ινστιτούτο Στατιστικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για πολύ υψηλότερη ανάπτυξη από αυτή που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι επιπτώσεις της ενεργειακής και βιομηχανικής κρίσης, του πληθωρισμού, των αυξήσεων των επιτοκίων και της επιδείνωσης του παγκόσμιου εμπορίου εξακολουθούν να γίνονται αισθητές. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο ανήλθε σε 2,9%, έναντι 2,6% κατά το 1ο τρίμηνο, κυρίως χάρη στις καλές επιδόσεις του τουρισμού, των μεταφορών και των υπηρεσιών γενικότερα. Καθοριστική θεωρείται επίσης η σημαντική άφιξη ξένων εργατών. Γενικά, όπως παρατηρεί το Ινστιτούτο, ο εξωτερικός τομέας της οικονομίας εξακολουθεί να επιδεικνύει ιδιαίτερη ευρωστία και κινητικότητα, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη.

Η εσωτερική ζήτηση συνέβαλε κατά 0,3 δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, η εξωτερική κατά 0,5 δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας στην τριμηνιαία μεγέθυνση του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,2% το 2ο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η εσωτερική ζήτηση συνέβαλε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη μεγέθυνση του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ η εξωτερική κατά 0,9 δέκατα της μονάδας, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 3,6%. Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτές μειώθηκαν κατά 0,2% σε τριμηνιαία ενώ αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Σε ετήσια βάση εξάλλου, η εγχώρια τελική κατανάλωση μεγεθύνθηκε κατά 2,3%.

Περαιτέρω, οι δαπάνες των εισερχόμενων τουριστών αυξήθηκαν κατά 2,5% το 2ο τρίμηνο, πολύ χαμηλότερα από το 17% του 1ου τριμήνου, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν από τους κύριους μοχλούς της δραστηριότητας και του εξωτερικού τομέα.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

διαβάστε ακόμα

AAA Travel: Η Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς διακοπών των Αμερικανών αυτό το φθινόπωρο
31η Ανάβαση Ανατολής στην Αγιά Λάρισας
Εντυπωσιακό γυάλινο γλυπτό μήκους 21 μέτρων στο αίθριο του King George
CLIA: "Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο τέλος στην κρουαζιέρα από το 2026"
Βαλεαρίδες: Ο τουρισμός προκαλεί ελλείψεις λεωφορείων για σχολικές εκδρομές
Vakantie Discounter: Η Ελλάδα τρίτη επιλογή των Ολλανδών στις κρατήσεις last minute
Νέα συνεργασία της Gulf Air με τη SKY express - Πτήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Μπαχρέιν
Ο Έλληνας Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού στη νέα Κομισιόν
Amex Trendex: Σε ταξίδια και βιωματικές εμπειρίες στρέφονται οι καταναλωτές για την εορταστική περίοδο του 2024
Lamda Development | Πώληση οικοπέδων στο Ελληνικό στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου - deal 120 εκατ. ευρώ