Μείωση του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο για το έτος

11-09-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Κατά έξι ακόμη δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,2% σε ετήσια βάση, έναντι 2,8% τον Ιούλιο, μειώθηκε τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Ειδικότερα, η μείωση αυτή επήλθε χάρη κυρίως στις «συγκρατημένες» τιμές των καυσίμων και των τροφίμων. Ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα, διαμορφώθηκε επίσης στο 2,7% τον Αύγουστο, κατά ένα δέκατο χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη πληθωρισμού στη διάρκεια του τελευταίου έτους, το οποίο μάλιστα είναι καλύτερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που αναμένουν επίπεδα πληθωρισμού κοντά στο 3% έως το τέλος του έτους. Περαιτέρω, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι η Ισπανία πλησιάζει στο τέλος της πληθωριστικής κρίσης, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο ο εναρμονισμένος δείκτης καταγράφει πτώση κατά έξι δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας.

Από την πλευρά του, το ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει επίσης ότι οι διαδοχικές πτώσεις του δείκτη πληθωρισμού δείχνουν ότι τα μέτρα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικά, καθώς η Ισπανία έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα λαμβάνει χώρα μία σταδιακή συγκράτηση των τιμών και ανάκαμψη των εγχώριων αγορών.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Μαδρίτης.

 

διαβάστε ακόμα

Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες στην Κέρκυρα
Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στην Πάρο
Διεθνής αθλητική εκδήλωση Agios Nikolaos on Sup 2024 στην Κρήτη
Στους Δρόμους της Ελιάς στη Βελίκα Λάρισας
Οι καλύτεροι εργοδότες στη Γερμανία - Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
Τουρισμός | Παρουσίαση της Ημαθίας στην Αθήνα
Λιμάνι Ηρακλείου | Το 67% στην κοινοπραξία Grimaldi Euromed και Μινωικών Γραμμών - το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα
Αφαίρεση της “Γαλάζιας Σημαίας” από έξι ακτές της Ρόδου
Στην Αθήνα το μεγαλύτερο διεθνές τουρνουά ρομποτικής στον κόσμο, FIRST Global Challenge
FedHATTA: Έλληνας ο πρώτος Ευρωπαίος Επίτροπος Τουρισμού στην ΕΕ - Σημαντική εξέλιξη για το ρόλο της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό τουρισμό