Τουρισμός: Έρχεται "εκρηκτικό" φθινόπωρο στις Βαλεαρίδες – Ετοιμάζονται νέες διαδηλώσεις κατά του τουρισμού

27-09-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις Βαλεαρίδες για τον υπερτουρισμό και τις επιπτώσεις του στους κατοίκους. Η πλατφόρμα «Less tourism, more life» προειδοποιεί με ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού, μεταξύ άλλων, στη στέγαση, την εργασιακή ασφάλεια και την υπερσυγκέντρωση ανθρώπων, δεν μπορούν να συνεχίσουν να παραβλέπονται.

Όπως αναφέρει η πλατφόρμα, «Είναι μια ημέρα στην οποία ακούμε ομιλίες που αρνούνται, ελαχιστοποιούν ή αδιαφορούν για τις καταγγελίες περί κοινωνικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων που επηρεάζουν τους προορισμούς».

Σημειώνεται δε ότι στο πλαίσιο καμπάνιας, προγραμματίζεται διαδήλωση στην Ίμπιζα με τίτλο «Ας Αλλάξουμε Πορεία», μετά από τις διαδηλώσεις στη Μαγιόρκα και τη Μινόρκα. Επιπλέον, η πλατφόρμα ένωσε τις δυνάμεις της με ομάδες σε άλλες περιοχές όπου έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού, ενώ ξεκίνησε να εξετάζει την οργάνωση διαδηλώσεων και ενεργειών μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να αναδειχθεί η κατάσταση.

«Τα εδάφη μας έχουν όρια, όπως και ο πλανήτης. Η τουριστική εκμετάλλευση τα υπερβαίνει και θα οργανωθούμε προκειμένου να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε τις διαδικασίες αυτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα αιτήματα της πλατφόρμας είναι...

1. Το κατοχυρωμένο δικαίωμα της στέγασης. Εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την απομάκρυνση της στέγασης από την αγορά, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Για παράδειγμα, ρυθμίσεις στην πώληση κατοικιών σε μη κατοίκους με τη θέσπιση απαιτήσεων όπως η ελάχιστη διάρκεια διαμονής.

2. Καμία επένδυση δημοσίου χρήματος στην επέκταση των υποδομών, όχι άλλα αεροδρόμια, όχι άλλα λιμάνια, όχι νέοι δρόμοι, όχι μονάδες αφαλάτωσης...Μείωση του αριθμού των πτήσεων, απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ και πάγωμα του αριθμού των σκαφών αναψυχής και ένα όριο για τα πλοία που ελλιμενίζονται στα ανοικτά των ακτών.

3. «Όχι» στην υπερ-εμπορευματοποίηση των ακτών, που είναι κορεσμένες από θαλάσσιες δραστηριότητες.

4. Βελτίωση και εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες: υγεία, εκπαίδευση, δημόσιες συγκοινωνίες, κοινωνικές υπηρεσίες, δημόσια μέσα μεταφοράς κλπ.

5. Πάγος σε όλα τα νέα τουριστικά μέρη τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε διαμερίσματα.

6. Περιορισμός ή/και μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων. Όχι περαιτέρω προώθηση του τουρισμού. Όχι άλλες τουριστικές εκθέσεις.

7. Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και ορισμός μέγιστου αριθμού ενοικιαζόμενων οχημάτων στην κυκλοφορία.

8. Αύξηση του συντελεστή του τουριστικού φόρου.

 

 

διαβάστε ακόμα

Καλλιόπη Βέττα | Μονόδρομος η υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης
O Δήμος Χερσονήσου τίμησε 7 επαναλαμβανόμενους επισκέπτες
Ε.Ξ. Σαντορίνης | Να αναγνωριστεί η θέση του τουρισμού στην κοινωνία, την οικονομία και την καθημερινότητα όλων μας
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Η ξενοδοχία - και ειδικά η μικρομεσαία- κρατά ψηλά τη σημαία του ελληνικού τουρισμού
Ελληνικός τουρισμός 2024 | 11 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 7μηνο
Βραχυχρόνια μίσθωση | 1 εκατ. κλίνες τον Ιούλιο - η πληρότητα ανά μήνα
Κέρκυρα: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με δωρεάν ξεναγήσεις στην Παλιά Πόλη 
Ελληνικός τουρισμός | 1,4 εκατ. περισσότερες διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια το 8μηνο
Οδικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αφίξεων στη χώρα μας το 8μηνο - τα στοιχεία ανά σταθμό και εθνικότητα
Ε. Ξ. Μαγνησίας: "Όπλο" συνεργασίας το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2024