Τουρισμός | Βαλεαρίδες Νήσοι: Αυξάνεται ο τουριστικός φόρος τους θερινούς μήνες - ακριβότερο το νερό για τα ξενοδοχεία

03-10-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση του τουριστικού φόρου διανυκτέρευσης τους θερινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ανήγγειλε χθες Τετάρτη 2 Οκτωβρίου η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων, χωρίς να αποσαφηνίσει το ποσοστό αύξησης.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε η αύξηση της τιμής του νερού για τους μεγάλους καταναλωτές (π.χ. ξενοδοχεία) και η μείωση για τους οικιακούς καταναλωτές.

Μιλώντας στη Βουλή, η Πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων Marga Prohens, αναφερόμενη στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είπε ότι όταν αρθεί το ισχύον μορατόριουμ για νέες τουριστικές κλίνες, θα υπάρξει απαγόρευση των νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε διαμερίσματα. 

Η Ομοσπονδία Ξενοδόχων της Μαγιόρκας απάντησε με οργή στις κυβερνητικές ανακοινώσεις της Τετάρτης.

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι ξενοδόχοι ζητούν την εξάλειψη όλης της υπάρχουσας προσφοράς διαμερισμάτων διακοπών, καθώς αυτά «σχεδιάστηκαν για οικιστική χρήση».

Οι ξενοδόχοι επέκριναν την Marga Prohens για έλλειψη θάρρους και έλλειψη φιλοδοξίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχασε "μια χρυσή ευκαιρία" να επιστρέψει μια τεράστια δεξαμενή κατοικιών σε οικιστική χρήση .

«Αυτό θα επιδεινώσει την έλλειψη στέγης που βιώνουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι νέοι που αναζητούν στέγη για να ξεκινήσουν τη ζωή τους». 

Οι ξενοδόχοι επικρίνουν επίσης το σχέδιο αύξησης του τουριστικού φόρου μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. «Δεν βλέπουμε πώς θα καταλάβουν οι τουρίστες ότι τους καλωσορίζουμε στα νησιά χρεώνοντάς τους ακόμη περισσότερο και χωρίς καμία βελτίωση ή διαφάνεια στον τρόπο χρήσης του φόρου», ανέφερε η Ομοσπονδία.

Τέλος, η Ομοσπονδία πιστεύει ότι η αύξηση της τιμής του νερού στα ξενοδοχεία και άλλους μεγάλους καταναλωτές και η μείωση για τους οικιακούς καταναλωτές είναι «μεροληπτική». «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενθαρρυνθεί η συνυπευθυνότητα για όλους τους καταναλωτές να σέβονται έναν σπάνιο πόρο και να προωθήσουν την πιο ορθολογική χρήση», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

διαβάστε ακόμα

Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα
Ε.Ξ. Ρόδου | Συνάντηση για τα προβλήματα των ξενοδοχείων σε Ιξιά & Ιαλυσός / Κρεμαστή
Ο ΕΟΤ καλύτερος Οργανισμός Τουρισμού 2024 στη βρετανική αγορά
Ελληνικές περιφέρειες προβάλλονται στην Τουρκία - εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Απογείωση της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο και το 9μηνο
Deloitte | 8 παγκόσμιες τάσεις διαμορφώνουν τη «δημόσια διοίκηση του μέλλοντος»