Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί Όμιλοι στην Αλβανία

16-10-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι της Αλβανίας συνέχισαν να αναπτύσσονται το 2023, σημειώνοντας ακόμη μία χρονιά σταθερής επέκτασης σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία.

Πολλοί από αυτούς τους ομίλους έχουν διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές τους, εξελισσόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς.

Ειδικότερα, ο Όμιλος Kastrati, ο μεγαλύτερος διανομέας καυσίμων της Αλβανίας, παραμένει στην κορυφή των κατατάξεων. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς των ασφαλίσεων, της πώλησης οχημάτων, των κατασκευών, της φιλοξενίας και της αεροπορίας. Εμπορία καυσίμων παραμένει η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, συνεισφέροντας το 58% των συνολικών εσόδων.

Ο Όμιλος BALFIN, μία από τις πιο διαφοροποιημένες εταιρείες, δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, τα ακίνητα, την τραπεζική, την εξόρυξη και άλλους τομείς. Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του πραγματοποιείται επίσης εκτός Αλβανίας, με σημαντικές επενδύσεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ο Όμιλος Bigalb ελέγχει τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα.

Ο Όμιλος Agna, είναι ηγέτης στη διανομή ειδών ευρείας κατανάλωσης. Οι κύριες δραστηριότητες του περιλαμβάνουν την παραγωγή και τη συσκευασία ποτών, όπου διανέμει διεθνείς ετικέτες όπως Pepsi και Heineken ενώ παράγει και τοπικά προϊόντα όπως το μεταλλικό νερό Glina.

Ο Όμιλος Gjonaj, ένας νεότερος παίκτης, αναπτύσσεται ραγδαία σε διάφορους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

Ο Όμιλος Infosoft, είναι ηγέτης στις υπηρεσίες πληροφορικής. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διανομής τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών.

Ο Όμιλος Bolv δραστηριοποιείται κυρίως στη χονδρική πώληση καυσίμων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, αλλά έχει εισέλθει και στον κατασκευαστικό τομέα.

Ο Όμιλος Gener 2, υπό την ηγεσία των αδελφών Ulaj, συνεχίζει να κυριαρχεί στον κατασκευαστικό τομέα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης, με επενδύσεις στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Dragobia και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο A2, το οποίο συνεργάζεται με το CNN.

Ο Όμιλος Edil Al, επικεντρωμένος κυρίως στις κατασκευές, έχει διαφοροποιηθεί στον τουρισμό και τα μέσα ενημέρωσης. Οι εταιρείες του, Concord Investment και EDIL-AL-IT, αναπτύσσουν δραστηριότητα στο μεγάλο συγκρότημα κατοικιών San Pietro και λειτουργεί την τηλεοπτική πλατφόρμα Tring και το κανάλι Vizion Plus.

Ο Όμιλος Duka, ειδικευμένος στον αγροτικό τομέα και στα ηλεκτρονικά είδη. Η κύρια εταιρεία του, Eco Market Food, λειτουργεί αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ η Go Tech επικεντρώνεται στις οικιακές συσκευές.

Ο Όμιλος EHW είναι μεγάλος παίκτης στην επεξεργασία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής κρέατος και της εμφιάλωσης ποτών. Διαθέτει επίσης μερίδια στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Conad.

Τέλος, ο Όμιλος Union Financiar, δραστηριοποιείται στη χρηματοδότηση και τις μισθώσεις.Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προέρχεται από την Union Bank.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα.

διαβάστε ακόμα

Lufthansa | Πρόστιμο 4 εκατ. δολ. για διακρίσεις σε επιβάτες- η απάντηση της εταιρείας
Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας η διαχείριση του τουριστικού Καταφυγίου Τσούτσουρα
Χειμερινή έκδοση της Airbnb | Δίκτυο Συνοικοδεσποτών για τη διαχείριση ακινήτων
Τα ακριβά αεροπορικά τέλη αποδυναμώνουν τη Γερμανία ως προορισμό
300 Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες στο συνέδριο της ΑΒΤΑ στο Costa Navarino - Οι τάσεις της αγοράς
Four Seasons Resort Mykonos: Νέο ξενοδοχείο των Four Seasons και Blue Iris - Θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2025
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι παραμένουν δημοφιλείς στη Γερμανία, παρά τις διαδηλώσεις για υπερτουρισμό
Sojern: +2% τα ταξίδια των Αμερικανών στο εξωτερικό την περίοδο των Χριστουγέννων – Ασία επιλέγουν οι Ευρωπαίοι
SZ-Reisen: Νέες, αποκλειστικές πτήσεις τσάρτερ προς Σαντορίνη και Χαλκιδική για το 2025
«Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συναντούν τη Νέα Υόρκη και τον Νέο Κόσμο»