Ο τουρισμός στη Μαγιόρκα | "From hospitality to hostility" ("Από τη φιλοξενία στην εχθρότητα")

18-10-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Όταν υπάρχουν πολλοί ομιλητές σε ένα συνέδριο κερδίζει τις εντυπώσεις αυτός που θα δώσει μια σημαντική είδηση ή θα πει ένα έξυπνο τσιτάτο.

Αυτό συνέβη στο τρίτο συνέδριο για βιώσιμους προορισμούς (Summit of Sustainable Destinations), που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (Un Tourism) με το Συμβούλιο της Μαγιόρκα, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2024, στο ξενοδοχείο Zoëtry Mallorca. Θέμα του φυσικά ο υπερτουρισμός στη Μαγιόρκα και οι διαδηλώσεις εναντίον του από τους ντόπιους.

Σε αυτό το συνέδριο, λοιπόν, ο καθηγητής Jafar Jafari, ιδρυτικός αρχισυντάκτης του Annals of Tourism Research (το 1971), που είναι το κορυφαίο ακαδημαϊκό περιοδικό τουριστικής έρευνας στον κόσμο, είπε ξεκάθαρα ότι ο υπερτουρισμός έχει οδηγήσει τους ντόπιους "από τη φιλοξενία στην εχθρότητα".

"From hospitality to hostility", ήταν η φράση που παίζει εξαιρετικά με την αγγλική γλώσσα. Είπε ο καθηγητής:

 "Η φιλοξενία έχει γίνει εχθρότητα (στη Μαγιόρκα). Πρέπει να χτίσουμε γέφυρες, πρέπει να ενώσουμε όλα τα μέρη της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρέπει να αξιολογήσουμε την ικανοποίηση των τουριστών αλλά και των κατοίκων».

Ο δεύτερος ομιλητής, που προσέλκυσε την προσοχή όσων μετείχαν στο συνέδριο, είναι ο Thomas Ellerbeck, επικεφαλής στον τομέα βιωσιμότητας του Ομίλου TUI. Ο Thomas Ellerbeck δήλωσε ότι η αλλαγή του τουριστικού μοντέλου προϋποθέτει να είσαι πράσινος αλλά, πάνω από όλα, να ακούς τους κατοίκους. «Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις δεν ήταν κατά του τουρισμού. Στη δεκαετία του '60 οι γονείς μας πήραν ορισμένες αποφάσεις, αλλά το νησί ανήκει στους Μαγιορκέζους. Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν πόσο και τι είδους τουρισμό θέλουν "

Το στέλεχος της TUI αναφέρθηκε επίσης στον αντίκτυπο των παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων στη στέγαση. "Οι τουρίστες είναι πλέον παντού, και αυτό προκαλεί μια απόρριψη μεταξύ των ντόπιων, που καταλαβαίνω", είπε.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Μαγιόρκα, Llorenç Galmés, έκανε την εναρκτήρια ομιλία: "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τον τουρισμό όπως κάναμε μέχρι τώρα. Η Μαγιόρκα δεν έχει πρόβλημα όγκου, τώρα είναι καιρός να αυξηθεί η αξία και να εμπλακούν οι πολίτες στις αποφάσεις, είπε. Η μείωση των τουριστικών καταλυμάτων, η λιγότερη παρουσία σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και η καταπολέμηση της παράνομης διαμονής ήταν τα θέματα που έθιξε ο Galmés.

Η εκτελεστική διευθύντρια τουρισμού του Un Tourism, Ζορίτσα Ουρόσεβιτς, είπε ότι η τουριστική βιομηχανία έχει περάσει από το στάδιο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας "στην ανάπτυξη που επικεντρώνεται στους ανθρώπους. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει τουρισμός. Πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιος χωρίς αποκλεισμούς", τόνισε.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης ο Ginés Martínez, αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων του ιταλικού Alpitour World. Υπερασπίστηκε τον ρόλο των tour operators, οι οποίοι, όπως ανέφερε ενδεικτικά, συνέδραμαν στον επαναπατρισμό χιλιάδων τουριστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. "Θα ήθελα πολύ να ακούσω τι έκανε η Airbnb κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Η παράνομη προσφορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα", είπε.

Η Μαρία Φροντέρα της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων της Μαγιόρκα εστίασε την ομιλία της στην κοινωνική βιωσιμότητα, υπογραμμίζοντας: «Το κύριο πρόβλημα είναι η στέγαση, και γι αυτό ευθύνεται όλη η μεταφορά των κλινών στην Airbnb».

διαβάστε ακόμα

Νικητιάδης προς Θεοδωρικάκο: Γιατί καθυστερεί επί δύο χρόνια η υπαγωγή τουριστικών επενδύσεων στον Αναπτυξιακό;
Στρατηγικές για την λειψυδρία - Ολοκληρωμένη διαχείριση νερού
Έρχεται ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΛΣΤΑΤ | Ανακατανομή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό
ΥΠΑ | + 6,1% η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια στο 9μηνο του 2024
Ο τουρισμός στη Μαγιόρκα | "From hospitality to hostility" ("Από τη φιλοξενία στην εχθρότητα")
Voucher Τουρισμού με επίδομα € 1.250
Fodor’s Finest: Αυτά είναι τα 2 Ελληνικά ξενοδοχεία στη λίστα με τα 100 καλύτερα στον κόσμο για το 2025
Μεγάλη τουριστική επένδυση στον Πόρο 475 εκατ. ευρώ του Γιάννη Βαρδινογιάννη
Έρευνα ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών της Καρπάθου