Λίβανος: Η παραμονή σε ξενοδοχεία εκτός περιοχών υψηλού κινδύνου και η διαφυγή με πολυτελή γιοτ

22-10-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο εταιρείες να χρεώνουν Λιβανέζους από 1.400 έως 2.300 δολ. για να απομακρυνθούν από τη χώρα με ένα γιοτ.

Εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμών και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τον Λίβανο μέσω πολυτελών σκαφών και επιβατηγών πλοίων προς την Κύπρο αλλά και την Τουρκία. Χιλιάδες έχουν ήδη διαφύγει με αυτοκίνητα ή λεωφορεία προς τη Συρία και την Ιορδανία.

Για όσους έχουν μείνει με λίγες επιλογές, η εναλλακτική διαφυγή είναι μέσω θαλάσσης, επιβιβαζόμενοι σε γιοτ και πλοία, με προορισμό την Κύπρο και την Τουρκία. Το αυξημένο κόστος, έως και 88% επάνω, επιβεβαιώνουν τόσο οι πελάτες όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των σκαφών, που ναυλώνονται καθημερινά από τα χαράματα έως το μεσημέρι για αυτές τις μεταφορές από διάφορες μαρίνες της χώρας, ακολουθώντας νέους κανονισμούς και φόρους που έχει θέσει το λιβανικό Υπουργείο Μεταφορών.

Από την εντατικοποίηση των χτυπημάτων στον Λίβανο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές υψηλού κινδύνου, αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές. Ορισμένοι μεταξύ αυτών έχουν επιλέξει να μείνουν σε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδικάτου Ξενοδόχων Λιβάνου, τα ξενοδοχεία ενός, δύο και τριών αστέρων είναι σχεδόν γεμάτα, ενώ τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων έχουν πληρότητα που κυμαίνεται από 40% έως 50% από 20% έως πρότινος. Αυτό ισχύει κυρίως για ξενοδοχεία, που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται «ασφαλείς» και μακριά από τα νότια προάστια της Βηρυτού ή τον δρόμο του αεροδρομίου, καθώς και στη βόρεια ακτογραμμή της χώρας (γνωστές τουριστικές πόλεις Βίβλος και Μπατρούν).

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βηρυτού.

διαβάστε ακόμα

Τα υψηλότερα ποσοστά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας και εστίασης
ΕΛΣΤΑΤ | 7 εκατ. αφίξεις και 33 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο στα κλασικά καταλύματα
Απαραίτητη η αναβάθμιση των μαρινών, πρέπει να «χαλαρώσει» η γραφειοκρατία
Πιο αποτελεσματικός και οικολογικός ευρωπαϊκός εναέριος χώρος - Εγκρίθηκαν νέοι κανόνες στις πτήσεις
830 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Βρετανοί, Γάλλοι και Ευρωπαίοι εκτός ΕΕ "έριξαν" τις εισπράξεις τον Αύγουστο
M. Γιαννόπουλος | Το 51% των τουριστικών επενδυτών θα επέλεγαν ξανά τη χώρα μας - Σχέδια για επέκταση της Melia
Η Ρόδος τίμησε για άλλη μία φορά τους πιστούς φίλους της
Η TUI φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο brand αναψυχής με όχημα μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και lifestyle κατάστημα
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί τον οινικό τουρισμό στο Βελιγράδι