Το 2018 η Ελλάδα κατείχε την δεύτερη θέση στην ιταλική αγορά γιαουρτιού, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση της αξίας, της τάξης του 11,2%.
Ομοίως, εντυπωσιακή ήταν η αύξηση κατά 15% του βάρους που ανήλθε σε 32,1 χιλ τόνους, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση μετά την Γερμανία (83,6 χιλ τόνους).
Παρά την αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού στην Ιταλία, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησής τους έχει σημειώσει κάμψη, εξέλιξη που μπορεί να αποδοθεί στην και μόνο οριακή αύξηση των συνολικών εισαγωγών γιαουρτιού της Ιταλίας. Πάντως σε μία αγορά σχεδόν στάσιμη, η χώρα μας αυξάνει τα μερίδιά της.
Η θετική πορεία του ελληνικού γιαουρτιού στην ιταλική αγορά αναγνωρίζεται από τον ιταλικό φορέα γαλακτοκομικών Assolatte και αποδίδεται στην ποιότητα του προϊόντος, όπως τόνισε στην Ετήσια Έκθεση του φορέα ο Πρόεδρος του τμήματος Γιαουρτιού κ. Castiglione.
Στην Ιταλία υπερτερούν οι εισαγωγές γιαουρτιού με γεύσεις/φρούτα (134,3 χιλ τόνοι) έναντι εκείνων του φυσικού γιαουρτιού (31,4 χιλ. Τόνοι), γεγονός που καταδεικνύει μία σαφή προτίμηση του μέσου καταναλωτή στο πρώτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού στην Ιταλία από πλευράς βάρους είναι το φυσικό γιαούρτι (16,8 χιλ. τόνους) και έπεται το γιαούρτι με γεύσεις/φρούτα (15,3 χιλ. τόνους). Στο γιαούρτι με γεύσεις/φρούτα η Ελλάδα κατέχει το 11,4% του βάρους των συνολικών ιταλικών εισαγωγών στο συγκεκριμένο είδος και κατατάσσεται τρίτη μετά την Γερμανία (74,1 χιλ. τόνους και 55,2%) και την Αυστρία (28,2 χιλ. τόνους και 21,0%). Στο φυσικό γιαούρτι η Ελλάδα κατέχει το 53,5% του βάρους των συνολικών ιταλικών εισαγωγών στο συγκεκριμένο είδος και κατατάσσεται πρώτη, με δεύτερη τη Γερμανία (9,4 χιλ. τόνους και 29,9%) και τρίτη την Αυστρία (2,6 χιλ. τόνους και 8,3%).