Αύξηση των εξαγωγών μας σε παρθένο ελαιόλαδο στη Βρετανία λόγω πανδημίας

17-05-21 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 28,5 χιλιάδες τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αξίας 75,9 εκ. λιρών, που αποτυπώνει μία αύξηση 21% στην ποσότητα αλλά μόνο 4,8% στην αξία σε σχέση με το 2019.

Η σημαντική αυτή αύξηση στον όγκο εισαγωγών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που κατευθύνεται κατά βάση στην οικιακή κατανάλωση, εξηγείται από το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη διάρκεια του έτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης, σε κάποιες περιπτώσεις ακραία.

Κατά το πρώτο διάστημα επιβολής περιορισμών (τέλος Μαρτίου – Μάιος 2020), οι Βρετανοί κατέφυγαν σε μαζικές αγορές πανικού αδιακρίτως προέλευσης, τιμής, ποιότητας ή άλλων χαρακτηριστικών των προϊόντων. Η υποχρεωτική κατανάλωση όλων των γευμάτων στο σπίτι έδωσε την ευκαιρία βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών, καθώς υπήρχε χρόνος για πειραματισμό με νέα υλικά και συνταγές. Ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη προσομοίωσης της εξόδου σε εστιατόριο, με την αναπαραγωγή στο σπίτι τυπικών γευμάτων εστιατορίου ή διακοπών. Με γνωστά και αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και προκαλώντας νοσταλγικούς συνειρμούς σε καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται πως κέρδισε έδαφος στη συνείδηση των Βρετανών καταναλωτών στη διάρκεια της πανδημίας.

Και οι τρεις πρώτες ελαιοπαραγωγοί χώρες που προμηθεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο - Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα - αύξησαν τον όγκο των εξαγωγών τους το 2020. Η Ιταλία, ηγέτης στον τομέα των επώνυμων ελαιολάδων, κατέχει πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς. Η Ισπανία, που κυριαρχεί στον τομέα των ελαιολάδων ιδιωτικής ετικέτας, με τη χαμηλότερη όπως πάντα τιμή, κατέγραψε τη μικρότερη αύξηση σε όγκο (6%), που σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής σε σχέση με το 2019, οδήγησε σε υποχώρηση του μεριδίου της στην αξία (36,2%). Η Ελλάδα παραμένει τρίτη στην κατάταξη και πολύ μακριά από τους δύο πρώτους, με μερίδιο 5,6% και με ένα από τα ακριβότερα προϊόντα διαχρονικά, παρά την υποχώρηση της μέσης τιμής σε σχέση με το 2019. Συγκριτικά με τους δύο πρώτους, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών τόσο σε ποσότητα (43,3%), όσο και σε αξία (30,2%).

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρήκε το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέο περιορισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την τάση για παρασκευή όλων των γευμάτων στο σπίτι να παγιώνεται ως τρόπος ζωής. Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, το φετινό αντίστοιχο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, τόσο σε ποσότητα (27,6%) όσο και σε αξία (33,1%). Μεταξύ των τριών πρώτων, μόνο η Ισπανία δείχνει να περιορίζει τις εξαγωγές της, η Ιταλία εμπεδώνει τον ηγετικό ρόλο της, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με αξιόλογη αύξηση (43,7% στην ποσότητα και 35% στην αξία), αλλά πάντα με χαμηλές επιδόσεις σε απόλυτες τιμές.

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Μεγάλη αύξηση του φόρου sτις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και αναστολή νέων αδειών
Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Καλαμάτας: Άρση καταγγελίας μίσθωσης του ακινήτου «Ξενοδοχείο Βασιλικόν»
Υπουργείο Τουρισμού: Ομάδα Εργασίας για τον κώδικα νομοθεσίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Δήμος Αλίμου: Πρόταση χρηματοδότησης για κατασκευή ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω