Οι προοπτικές του ελληνικού ελαιόλαδου στην αγορά της Ολλανδίας

04-11-23 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μηδενική είναι η τοπική παραγωγή ελαιόλαδου στην Ολλανδία, δεδομένου ότι η χώρα δεν διαθέτει τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή κατανάλωση ελαιόλαδου την περίοδο 2020-2021, εκτιμάται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης. Όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν η Ιταλία και η Ισπανία, ακολουθούμενες από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου στην ΕΕ διαφέρει σημαντικά ανά χώρα. Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση , σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2020-2021, είναι πλέον υψηλότερη στην Ισπανία, με 11,4 κιλά, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, με 10,3 κιλά και την Ιταλία με 7,1 κιλά. Ορισμένες πηγές πάντως εκτιμούν την ελληνική κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου έως και στα 20 λίτρα, περίπου 18 κιλά.

Σε αυτό το δραστήριο τοπίο, η Ολλανδία κατέχει την 12η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου, η οποία στη χώρα ανέρχεται στα 1,2 κιλά. Η χαμηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, βασίζεται στην διατροφική κουλτούρα της χώρας, καθώς αντ΄ αυτού, οι Ολλανδοί καταναλώνουν λίπη όπως βούτυρο, μαργαρίνη και ηλιέλαιο. Ωστόσο, συμφώνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προώθησης Εισαγωγών από Αναπτυσσόμενες Χώρες (CBI), οι Ολλανδοί καταναλωτές παρουσιάζουν κατά τα τελευταία έτη αλλαγή στην καταναλωτική τους συμπεριφορά. Συγκριμένα, το CBI εκτιμά ότι η κατανάλωση λιπών μειώνεται με ετήσιο ποσοστό 9% και η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται κατά 10%.

Περαιτέρω, η Ολλανδία, με συνολικές εισαγωγές ελαιόλαδου αξίας 102 εκατ. ευρώ το 2023, κατέχει την 6η θέση μεταξύ των σημαντικότερων εισαγωγικών χωρών ελαιόλαδου της ΕΕ και την 16η θέση παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι την περίοδο ανάμεσα στο 2020 και 2021, η Ελλάδα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εισαγωγική αγορά παρθένου ελαιόλαδου για την Ολλανδία, με ολλανδικές εισαγωγές ύψους 6,17εκατ. δολαρίων.

Συμφώνα με τη βάση δεδομένων Trade Map7, η Ολλανδία ήταν η 14η πιο σημαντική χώρα για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου το 2022 με αξία εξαγωγών ύψους 6,18 εκατ. ευρώ, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να κατέχει, με μεγάλη διαφορά, την πρώτη θέση ως προορισμός των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου, με 472,1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου στην Ολλανδία, απορροφάται από το ελληνικό στοιχείο στη χώρα, το οποίο κατά τα τελευταία έτη παρουσιάζεται ιδιαιτέρως αυξημένο. Ειδικότερα, στην Ολλανδία διαβιούν μόνιμα περίπου 30.000 Έλληνες. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ελλάδα ανέρχεται περισσότερο από 10 κιλά, θα προέκυπτε ότι στους Έλληνες που ζουν στην Ολλανδία, αντιστοιχεί κατανάλωση ελαιόλαδου τουλάχιστον 300 τόνων, με τις ολλανδικές εισαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου να κυμαίνονται από 650 τόνους το 2021 έως 1.000 τόνους το 2022. Φυσικά, η κατανάλωση ελαιόλαδου από Έλληνες στην Ολλανδία, μπορεί να μην είναι αυτού του επιπέδου, καθώς είναι πιθανόν να καταναλώνουν λιγότερο ελαιόλαδο σε σύγκριση με τους ‘Έλληνες που διαμένουν στην Ελλάδα, για διαφόρους λόγους, όπως είναι για παράδειγμα η προσαρμογή, σε ένα βαθμό, της διατροφικής κουλτούρας τους στα ολλανδικά πρότυπα, ωστόσο παραμένει σε ισχύ η πιθανότητα ότι ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών ελληνικού ελαιόλαδου στην Ολλανδία οφείλεται στην εδώ ελληνική ζήτηση.

Πάντως, το ελληνικό ελαιόλαδο διατίθεται σε όλα τα είδη καταστημάτων τροφίμων στη χώρα. Ωστόσο, το πραγματικό μερίδιο του ελληνικού ελαιόλαδου στην ολλανδική αγορά εισαγωγής και κατανάλωσης, είναι σχετικά μικρό. Συνεπώς, το ελληνικό ελαιόλαδο έχει το περιθώριο να κερδίσει έδαφος στην Ολλανδία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία, η Ολλανδία πραγματοποιεί όλο και περισσότερες εισαγωγές από την Ελλάδα. Μάλιστα, στην κατηγορία των τροφίμων,  η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με πριν από 15 έτη.

Εν κατακλείδι, παρά την τρέχουσα σχετικά χαμηλή κατανάλωση, υπάρχει δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές ελιές έχουν ήδη κατακτήσει σημαντική θέση στην ολλανδική αγορά, ενώ φυσικά παραμένουν τα περιθώρια για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

 

διαβάστε ακόμα

Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!