Απλησίαστες οι τιμές του ελαιόλαδου και στην Ιταλία

06-12-23 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το τρέχον παραγωγικό έτος αποτελεί μια χρονιά με πολλές προκλήσεις για τους παραγωγούς ελαιολάδου στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική αγορά, από την έναρξη της συγκομιδής ελαιοκαρπών φάνηκε ότι η παραγωγή ελαιολάδου φέτος θα είναι σημαντικά μειωμένη, από 30 έως και 70%, ενώ οι τιμές σχεδόν θα διπλασιαστούν, συγκριτικά με πέρυσι.

Η κατάσταση αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή καθώς και στις ασθένειες που έχουν προσβάλει κάποιους από τους ιταλικούς ελαιώνες. Εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας της προηγούμενης περιόδου που ευνοούν τους μύκητες και τα βακτήρια, οι παραγωγοί φοβούνται ότι, η ποιότητα του ελαιολάδου δεν θα είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι η ιταλική παραγωγή είναι, ως επί τω πλείστων, βιολογική, και άρα δεν θα μπορέσουν να αμυνθούν με τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ορισμένοι παραγωγοί κατέγραψαν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι, λόγω της πρώιμης ανθοφορίας, οι άρρωστες ελιές έπεσαν και δεν επηρέασαν τη συγκομιδή.

Λόγω της χαμηλής παραγωγής, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του κλάδου, η αξία του ελαιολάδου θα εκτιναχθεί, με την τιμή του λίτρου να φτάνει μεταξύ 16 και 18 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά τουλάχιστον 60%, τοποθετώντας το ελαιόλαδο ανάμεσα στα προϊόντα που θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο καλάθι αγορών του ιταλικού νοικοκυριού. Ως εκ των ανωτέρω εκτιμάται ότι, φέτος, οι ανάγκες εισαγωγών στην ιταλική αγορά θα είναι αυξημένες.

Παρά τις δυσκολίες που βιώνει, το τρέχον έτος, και η ελληνική κοινότητα ελαιοπαραγωγών, η Ελλάδα διαφαίνεται να αντισταθμίζει την τάση με συγκριτικά καλή συγκομιδή και να βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση από άλλες μεσογειακές χώρες. Συναφώς, και υπό προϋποθέσεις δημιουργούνται προοπτικές αξιοποίησης ενός αυξημένου ελληνικού μεριδίου στη διεθνή αγορά.

Η Ελλάδα τοποθετείται σταθερά μεταξύ των μεγαλύτερων ελαιοπαραγωγών και παρέχει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Ωστόσο, στην διεθνή αγορά του επώνυμου ελαιολάδου η χώρα μας διεκδικεί μόνο το 2-3%, με μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής να εξάγεται χύδην. Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι εξαγωγές επώνυμου ελληνικού λαδιού θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% τα επόμενα 2-3 χρόνια.

 

διαβάστε ακόμα

Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!