To ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί και φέτος το βασικό κριτήριο επιλογής των προορισμών θερινών διακοπών για τους Ευρωπαίους τουρίστες, γι αυτό και η Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα παίρνουν ήδη προβάδισμα στις έγκαιρες κρατήσεις, ενώ οι τουρ οπερέιτορ έχουν προνοήσει να αυξήσουν τη δυναμικότητα αεροπορικών θέσεων και ξενοδοχειακών κλινών σε αυτούς τους προορισμούς.
Για την Ελλάδα τα πρώτα στοιχεία διαμορφώνουν κλίμα για μια πολύ καλή χρονιά, εφόσον, βεβαίως, δεν υπάρξουν εξελίξεις, που θα προκαλέσουν προβληματισμό και φόβο στους τουρίστες. Ήδη οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ, όπως η TUI και ο Thomas Cook, έχουν ανακοινώσει αύξηση κλινών και αεροπορικών θέσεων σε ελληνικούς προορισμούς, ενώ και τα πρώτα στοιχεία ποργραμματισμού πτήσεων, που έδωσε η Ελληνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ) στο Sete Intelligence για τη θερινή περίοδο 2017 (από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου), "δίνουν" μια αύξηση 19% των προγραμματισμένων θέσεων, η οποία μεταφράζεται σε 3,6 εκατ. επιπλέον θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όμως και εδώ η εκτίμηση είναι ότι οι θέσεις θα είναι αυξημενες.
Αν και πρόκειται για τον αρχικό προγραμματισμό (Νοέμβριος 2016), που υπόκειται σε αναθεώρηση έως τα τέλη Ιανουαρίου 2017, η τελική εικόνα δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές διαφοροποιήσεις-πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διασαλευτεί το κλίμα σταθερότητας και ηρεμίας στη χώρα μας.
Οι 15 μεγαλύτερες αγορές μας καλύπτουν περισσότερο από το 90% των προγραμματισμένων θέσεων με τις 5 πρώτες (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία και Γαλλία) να καλύπτουν σχεδόν το 60%. Μάλιστα οι δυο πλέον παραδοσιακές αγορές μας (Γερμανία και Βρετανία) εκτός από το ότι κατέχουν τις δυο πρώτες θέσεις προγραμματίζουν, η κάθε μια, υπερδιπλάσιο αριθμό θέσεων από τις επόμενες χώρες.
Από τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων του Νοεμβρίου παρατηρείται:
** μεγάλη αύξηση (>1,9 εκ. θέσεις) στις γερμανόφωνες αγορές:
Γερμανία (+46% / +1,4 εκ. στις 4,4εκ.), Αυστρία (+84% / +403 χιλ στις 885 χιλ), Ελβετία (+26% / +127 χιλ στις 609 χιλ)
** επίσης μεγάλες αυξήσεις σε Γαλλία (+48% / + 412 χιλ στις 1,3 εκ), Δανία (+29% / +155 χιλ στις 684 χιλ), και Τσεχία (+28% / +145 χιλ στις 664 χιλ)
** μείωση παρατηρείται μόνο στην Ιταλία (οριακή -3% ή -73 χιλιάδες) και στην Νορβηγία (-8% / -39 χιλ στις 451 χιλ)
Αναφορικά με τους προορισμούς, αξιοσημείωτα είναι:
- το +55% στην Μύκονο (+263 χιλ. στις 743 χιλ. σύνολο), +36% στην Σαντορίνη (+224 στις 841) και στην Ζάκυνθο +32% (+285 στις 1.178)
- η Καβάλα παρουσιάζει αύξηση +486 χιλ θέσεις που όμως οφείλεται στα προγραμματισμένα έργα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης που έχουν οδηγήσει σε μείωση της δυναμικότητάς του. Με τον αναπρογραμματισμό των έργων για μετά το τέλος της θερινής σεζόν αναμένεται να επανέλθει η κανονική δυναμικότητα του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη και οι θέσεις αυτές να επανέλθουν σε αυτό, οπότε αναμένεται αύξηση περί το 25-30%.
- η Κως είναι στα ίδια επίπεδα (+2%) με τον αντίστοιχο προγραμματισμό πέρυσι
- μεγάλη πτώση παρουσιάζουν μόνο η Λήμνος και Μυτιλήνη (-52% και -37% αντίστοιχα)
Δείτε αναλυτικά την ποσοστιαία αύξηση στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων τον περασμένο Νοέμβριο (έναντι του Νοεμβρίου του 2015) από κάθε χώρα και προς τους θερινούς προορισμούς στην περιφέρεια (η τελευταία στήλη αφορά στην ποσοστιαία μεταβολή για το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων)...