Κορυφαία συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα , ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, είχε ο τουρισμός το Μάρτιο του 2018, καθώς, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι επιχειρήσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα σημείωσαν το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων.
Οι προετοιμασίες των ελληνικών καταλυμάτων φαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την εφετινή σεζόν, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καλύτερη από την περυσινή. Τα στοιχεία για το Μάρτιο δείχνουν ότι οι αναγγελίες πρόσκληψης στα καταλύματα (23.858) υπερβαίνουν τον αριθμό αποχωρήσεων εργαζομένων (7.506) με αποτέλεσμα το ισοζύγιο στον κλάδο να κλείνει σαφώς θετικά στις προσλήψεις και να διαμορφώνεται σε 16.352. Αμέσως μετά ακολουθεί ο κλάδος υπηρεσιών εστίασης ο οποίος συνδέεται με τον τουρισμό, με θετικό ισοζύγιο 10.973.
Ίδια εικόνα επικρατεί και στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων σε επίπεδο επαγγελμάτων, όπου οι 10 ειδικότητες με το θετικότερο ισοζύγιο κυριαρχούνται από τουριστικά επαγγέλματα.
Οι σερβιτόροι και μπάρμαν έχουν τη θετικότερη επίδοση με ισοζύγιο 7.411. Στην τέταρτη καλύτερη επίδοση θετικού ισοζυγίου βρίσκονται οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων (ισοζύγιο 4.689), στην πέμπτη οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία και οικίες (ισοζύγιο 4.029), ενώ πιο χαμηλά, στην 7η θέση βρίσκονται οι υπάλληλοι υποδοχής πελατών ξενοδοχείων, εστιατορίων, καταστημάτων κλπ (ισοζύγιο 2.520) και στην 8η οι καθαριστές και καθαρίστριες ξενοδοχείων, γραφείων, καταστημάτων κλπ, (ισοζύγιο 2.501).
Η αύξηση της απασχόλησης που οφείλεται στον τουρισμό προκύπτει επίσης από τα στοιχεία ισοζυγίου απασχόλησης και σε επίπεδο Περιφερειών, όπου το Ν. Αιγαίο έχει το δεύτερο καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων (10.444) στην Ελλάδα, μετά την Αττική, και ακολουθεί η Κρήτη με ισοζύγιο 9.926.