Αύξηση 6% αναμένεται να καταγραφεί στα διεθνή ταξίδια το 2019, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζουν η Βόρεια και Λατινική Αμερική (8%) και να ακολουθούν η Ασία (6%) και η Ευρώπη (5%), σύμφωνα με την έκθεση World Travel Monitor της ITB Berlin και IPK International η οποία θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο.
Η έρευνα, η οποία διεξάγεται ετησίως σε δείγμα 500.000 ατόμων περίπου από 60 αγορές στον κόσμο, εξετάζοντας τις ταξιδιωτικές τους προθέσεις για το ερχόμενο 12μηνο αλλά και τις ταξιδιωτικές τάσεις από το 8μηνο του 2018, έδειξε ότι...
-Το 8μηνο του 2018, ο αριθμός των ταξιδίων στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 6% με την Ασία και τη Λατινική Αμερική να σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
-Τα ταξίδια των Ευρωπαίων στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 5% και των βορειοαμερικανών κατά 4%.
-Το 2018, η Ασία σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση ζήτησης για ταξίδια (+8%), με πρωταγωνίστρια την Κίνα.
-Η Λατινική Αμερική είχε αύξηση 8%, που αποδίδεται στην αγορά του Μεξικού η οποία μετά από απώλειες το 2017 ανέκαμψε.
Σε επίπεδο εισερχόμενου τουρισμού, η Ασία είχε την υψηλότερη αύξηση (+8%) και ακολούθησε η Ευρώπη (+6%) και η Αμερική (+3%).
Όσον αφορά τους προορισμούς, η τουριστική έκρηξη της Ισπανίας φαίνεται να βρίσκει «ταβάνι» το οκτάμηνο του 2018, ενώ, αντίθετα, ανερχόμενοι προορισμοί είναι η Τουρκία με ξεκάθαρη επιστροφή της στον τουρισμό και αύξηση 30% στους επισκέπτες.
Τα ταξίδια διακοπών παραμένουν ο κύριος λόγος διεθνών ταξιδίων, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ο αριθμός των ταξιδίων σε φίλους και συγγενείς αυξήθηκε κατά 5%, τα επαγγελματικά ταξίδια κατά 3% και τα ταξίδια MICE, το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματικών ταξιδίων, +5%.
Τα city break εμφανίζουν τάση σταθεροποίησης το α’ οκτάμηνο του 2018, έναντι της αλματώδους αύξησης που σημείωσαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί να αποτελεί συνέπεια του υπερ-τουρισμού, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της IPK International, Rolf Freitag, καθώς οι ταξιδιώτες αποφεύγουν να επισκέπτονται μεγάλες μητροπόλεις με μαζικό τουρισμό.
Οι διακοπές παραλίας φαίνεται να κερδίζουν μερίδιο από τη πτωτική τάση στα city break, ξεπερνώντας τα σε επίπεδο ανάπτυξης, κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.
Η επίδραση της τρομοκρατίας στα ταξίδια έχει ελαττωθεί. Το 38% των διεθνών ταξιδιωτών πιστεύουν σήμερα οτι η πρόσφατη αστάθεια και οι προειδοποιήσεις για τρομοκρατική απειλή έχουν επηρεάσει τα ταξίδια τους, έναντι ποσοστού 41% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Καταγράφεται ακόμη προτίμηση σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς όπως η Ελβετία, η Σκανδιναβία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όμως η εμπιστοσύνη προοδευτικά αποκαθίσταται και για την Αίγυπτο και την Τυνησία.