Ο εκσυγχρονισμός και οι ενοποιήσεις ξενοδοχείων μονόδρομος για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού στη Μεσόγειο

04-06-14 | ΤΑΣΕΙΣ

Η αυξημένη ζήτηση για τους προορισμούς της Μεσογείου ωθεί όλο και περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο σε επενδύσεις ανακαίνισης, με στόχο να προσεγγίσουν υψηλότερου οικονομικού επιπέδου πελατεία. Προς τούτο, ο σχεδιασμός εστιάζεται στη διαμόρφωση ενός πιο "μοναδικού" ξενοδοχείου, με περισσότερες παροχές.

Ομως, όπως σημειώνει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ το γερμανικό fvw, ο σκληρός ανταγωνισμός θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες ενοποιήσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αυτή τουλάχιστον την εκτίμηση καταθέτουν ανώτερα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων τουριστικών οργανισμών της Γερμανίας.

Ισπανία

Στην Ισπανία, όπου οι διάφορες ρυθμίσεις προάγουν τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων, ήδη διατίθενται μεγάλα ποσά για ανακαινίσεις. Η αλυσίδα Riu, για παράδειγμα, ανοίγει αυτό το καλοκαίρι τη ναυαρχίδα των ξενοδοχείων της, το San Francisco, στην Πάλμα, που κτίστηκε το 1953, ριζικά ανακαινισμένο και προσανατολισμένο στην προσέλκυση μόνο ενηλίκων πελατών (άνω των 18 ετών).

Το ανακαινισμένο Riu Palace Meloneras, επίσης, θα ανοίξει τις πόρτες του και πάλι τον Αύγουστο, το Riu Monica στην Ανδαλουσία τον ερχόμενο Φεβρουάριο και το Riu Bravo στη Μαγιόρκα, ένα μήνα αργότερα. 

Ομοίως, η Iberostar δαπανά σε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία ακόμη 33 εκατ. ευρώ φέτος, έχοντας διαθέσει πέρυσι άλλα 33 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις. “Η Iberostar επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της», λέει ο ιδιοκτήτης της Miguel Fluxá. Οι τελευταίες τρεις ανακαινίσεις αφορούν το Jardin del Sol στη Μαγιόρκα, το Isla Canela (Huelva) και το Bouganville (Τενερίφη).

Η μεγαλύτερη αλυσίδα της Ισπανίας, η Meliá, εξάλλου επενδύει σε ακίνητα στο Magaluf στη Μαγιόρκα, μεταξύ των οποίων στην επανίδρυση του Sol Wave House ως το πρώτο στον κόσμο Twittter Experience hotel, που θα απευθύνεται στους νέους με “τρέλα” στο διαδίκτυο. Επίσης, άλλο hi-tech ξενοδοχείο για τους νεότερους τουρίστες είναι το Hard Rock Hotel στην Ίμπιζα, που ανοίγει αυτές τις ημέρες και επισήμως και ένα στυλ δεκαετίας του '70 pop music ξενοδοχείο στο Benidorm.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τονίζεται στο ρεπορτάζ, η διαδικασία εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων τώρα αρχίζει, αν και λόγω της οικονομικής κρίσης τα έργα έχουν τεθεί σε αναμονή. Ωστόσο, συνεχίζεται η επέκταση στο συγκρότημα πολυτελείας Costa Navarino στην Πελοπόννησο, όπου ένα τρίτο πολυτελές ξενοδοχείο είναι υπό κατασκευή. 

Παρά την κρίση, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ο αριθμός των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2003. Ωστόσο, ο τομέας παραμένει κατακερματισμένος, με τα 93 ξενοδοχεία από τις δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας να αντιπροσωπεύουν μόλις το 7,5% του συνόλου των ξενοδοχειακών κλινών στην Ελλάδα.

Τουρκία

Στην Τουρκία εκφράζεται ο έντονος προβληματισμός ξενοδοχειακών παραγόντων για τις πρόσφατες ενέργειες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Τι κάνει ο Ερντογάν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς", δήλωσε ο Οσμάν Ayik, επικεφαλής της τουρκικής ομοσπονδίας ξενοδόχων -Türofed, ενώ, άλλος ξενοδοχειακός παράγοντας είπε ανωνύμως ότι εάν συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση ο τουρκικός τουρισμός θα απειληθεί σοβαρά.

Σύμφωνα με τον Osman Ayik, σε 5 χρόνια στον τουρκικό τουρισμό θα κυριαρχούν πέντε με έξι αλυσίδες με τουλάχιστον 10-15 ξενοδοχεία η κάθε μια. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός, προβλέπει ο πρόεδρος των Τούρκων ξενοδόχων και οι μικρότερες αλυσίδες θα πιεσθούν έντονα.

Ο Ahmet Barut,, ιδιοκτήτης 11 ξενοδοχείων, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσει να επενδύουν στον τουρισμό λόγω του αυξανόμενου κόστους και της πίεσης στην ποιότητα. Αλλοι Ομιλοι, όπως ο Rixos, απλώνουν την ξενοδοχειακή τους δραστηριότητα και εκτός Τουρκίας, έχοντας 13 από τα 25 ξενοδοχεία του εκτός Τουρκίας (σ.σ. προφανώς αυτή η τάση ενδιαφέρει την Ελλάδα, αφού είναι πιθανό τουρκικοί όμιλοι να επεκταθούν στη χώρα μας).

Αίγυπτος

Η κατάσταση είναι ήδη πολύ πιο δραματική στην Αίγυπτο, όπου η κατάρρευση του τουρισμού έχει χτυπήσει σκληρά τους ξενοδόχους. Περικοπές θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους και των επενδύσεων ήταν το αποτέλεσμα, και αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως, οι ξενοδόχοι ελπίζουν τώρα για σταθεροποίηση μετά από τις προεδρικές εκλογές. Ο Samih Sawiris, ιδιοκτήτης του Ομίλου Orascom, προβλέπει ότι σε ενάμισυ χρόνο ο τουρισμός στην Αίγυπτο θα έχει μεγέθη ρεκόρ.

 

διαβάστε ακόμα

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για την εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa
Independent: Ένα Ελληνικό ξενοδοχείο στα καλύτερα του κόσμου για τους λάτρεις του τένις
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Νίκος Διαμαντής | Τριήμερα πλατφόρμα δράσεων: What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία
Τα 3 ιδιαίτερα concept προβολής εκθετών που ετοιμάζει το 100% Hotel Show
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Η Philharmonic Brass έρχεται στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου!
Σε κανονικότητα τα ταξίδια των Jet2holidays, Tui, easyJet στην Κω – Το «ευχαριστώ» του δημάρχου
HOTREC | Επιτακτική η ανάγκη για δίκαιους ψηφιακούς κανόνες - Έρευνα για τα κανάλια διάθεσης δωματίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη
Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035
Ε.Ξ. Χανίων | Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Γιάννη Σμπώκο
Ryanair: 48ωρη προσφορά για μειωμένη τιμή πτήσων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο