Σε μείωση 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας θα οδηγήσει η κρίση του κορωνοϊού, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (Unctad).
Στο αισιόδοξο σενάριο, η χώρα με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της είναι η Τζαμάικα, με μείωση του ΑΕΠ της κατά 11% και ακολουθεί η Ταϋλάνδη, η Κροατία και η Πορτογαλία.
Εκτός από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις μεταφορές, το εμπόριο, οι ασφάλειες, οι επικοινωνίες και άλλοι οικονομικοί κλάδοι φαίνεται ότι επηρεάζονται στις χώρες από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Ειδικότερα, σε απόλυτους αριθμούς, οι ΗΠΑ σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση λόγω του παγώματος του διεθνούς τουρισμού με την οικονομία, άμεσα και έμμεσα, χάνει 166,5 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Κίνα με απώλειες 104,7 δις. δολαρίων, η Ταϋλάνδη, η Γαλλία και η Γερμανία. Σε αυτό το σενάριο, οι οικονομολόγοι υποθέτουν ότι οι χώρες θα χάσουν το ένα τρίτο των εισπράξεών τους από επιχειρήσεις και διεθνείς επισκέπτες μέσα σε ένα χρόνο.
Ωστόσο, οι συνέπειες για τις πιο φτωχές χώρες είναι πολύ πιο δραστικές καθώς ο τουρισμός συγκεντρώνει ένα μεγάλο μερίδιο στην οικονομία τους.
Οι χώρες παγκοσμίως χάνουν 1,2 τρισ. δολάρια εισπράξεων στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Όμως εάν ο διεθνής τουρισμός παραμείνει παγωμένος για έναν ολόκληρο χρόνο, οι απώλειες αυτές μπορεί να φτάσουν τα 3,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Αυτό αντιπροσωπεύει πτώση 4,2% του ΑΕΠ παγκοσμίως.