Tα ψηφιακά διαβατήρια υγείας δεν θα πρέπει να καθιερωθούν μαζικά πριν τα τεστ και τα εμβόλια τεθούν σε πλήρη κυκλοφορία, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η καθηγήτρια νομικής του Πανεπιστημίου Exeter, Δρ. Ana Beduschi.
Η αδυναμία αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των τεστ και των εμβολίων θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που είναι ήδη ευάλωτοι στην προστασία από τον κορωνοϊό.
Εάν μερικοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ή δε μπορούν να καλύψουν το κόστος των τεστ και των εμβολίων, δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν την κατάσταση της υγείας τους, επομένως οι ελευθερίες τους θα περιορίζονται de facto.
Τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας είναι ψηφιακά διαπιστευτήρια τα οποία όταν συνδυάζονται με την ταυτοποίηση, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να αποδεικνύουν την κατάσταση της υγείας τους.
Η Δρ. Beduschi ανέφερε ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων χρειάζεται να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των ατόμων και της διαφύλαξης του κοινού συμφέροντος, αλλά και της αποτελεσματικής διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
Προειδοποίησε ότι τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας μπορεί να καταπατούν ορισμένα βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, τις ελευθερίες μετακίνησης και τις ειρηνικές συναθροίσεις.
Προειδοποιεί ακόμα ότι η χρήση των διαβατηρίων αυτών μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ισότητα και τη μη διάκριση.