Σε επίπεδα 1990 επέστρεψε ο διεθνής τουρισμός αυτή τη χρονιά σημειώνοντας ιστορικά αρνητικό ρεκόρ, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 10μηνο του 2020 να παρουσιάζουν μείωση 72%, εξαιτίας των επιπτώσεων που είχαν αυτή τη χρονιά στα ταξίδια οι περιορισμοί, η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και η παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι προορισμοί υποδέχθηκαν 900 εκατ. λιγότερους διεθνείς τουρίστες την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες ύψους 935 δισ. δολαρίων σε έσοδα εξαγωγών από τον διεθνή τουρισμό, πάνω από 10 φορές τις απώλειες του 2009 όταν υπήρχε η συνθήκη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Βάσει των στοιχείων, οι ειδικοί του ΠΟΤ εκτιμούν ότι οι διεθνείς αφίξεις για το σύνολο του 2020 θα παρουσιάσουν μείωση 70%-75%. Σε αυτή την περίπτωση, ο παγκόσμιος τουρισμός θα έχει επιστρέψει 30 χρόνια πίσω, με 1 δισ. λιγότερες αφίξεις και απώλειες 2,2 τρισ. δολαρίων σε διεθνείς τουριστικές εισπράξεις. Αυτή η τεράστια πτώση στον τουρισμό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν οικονομικές απώλειες ύψους 2 τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Σε επίπεδο αφίξεων το 10μηνο, η Ευρώπη σημείωσε τη μικρότερη μείωση σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου (72% και 76% τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) καθώς υπήρξε μικρή άνοδος για μια σύντομη περίοδο το καλοκαίρι (Ιούλιος και Αύγουστος).
Η έξαρση του ιού στην Ευρώπη οδήγησε σε επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών, όμως η Ευρώπη είναι η περιοχή στην οποία οι περισσότεροι προορισμοί (91% μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2020) έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, ιδιαίτερα τα μέλη Σένγκεν.
Τα στοιχεία από τις δαπάνες στον διεθνή τουρισμό συνεχίζουν να δείχνουν χαμηλά επίπεδα ζήτηση εξερχόμενου τουρισμού. Ωστόσο, μερικές μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία δείχνουν σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η ζήτηση για εσωτερικό τουρισμό συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες άλλες αγορές όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Όσον αφορά το μέλλον, η ανακοίνωση για τα εμβόλια και η κυκλοφορία τους αναμένεται να αυξήσει προοδευτικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αναφέρει ο ΠΟΤ. Την ίδια ώρα, αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΠΟΤ, το ποσοστό των «κλειστών» προορισμών έχει μειωθεί από 82% στα τέλη Απριλίου στο 18% στις αρχές Νοεμβρίου (όπως αποτυπώνεται στο ποσοστό διεθνών αφίξεων).
Ο ΠΟΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση του τουρισμού μέχρι το δεύτερο μισό του 2021, όμως η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 σε επίπεδο διεθνών τουριστικών αφίξεων μπορεί να πάρει από δυόμιση έως 4 χρόνια.