Tα διεθνή ταξίδια αναφέρονται ως βασικός παράγοντας υψηλών ρυθμών θανάτων από κορωνοϊό κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν διαπίστωσαν ότι οι αφίξεις στα σύνορα ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης αύξησης της θνητότητας στις χώρες που επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από τον κορωνοϊό, έναντι άλλων παραγόντων που εξετάστηκαν όπως η πληθυσμιακή πυκνότητα, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές, η ηλικία, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα.
Ο φοιτητής ιατρικής και συντάκτης της έρευνας, Tiberiu Pana, αναφέρει: «Η αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων δείχνει οτι εάν είχαν τεθεί περιορισμοί στα ταξίδια από νωρίς, μπορεί να υπήρχε διαφορά στη διασπορά της πανδημίας στη δυτική Ευρώπη».
Ωστόσο, το Δεκέμβριο οι ευρωπαϊκές αρχές υγείας καλούσαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να βάλουν τέλος στα υποχρεωτικά τεστ και την καραντίνα στις πτήσεις, δηλώνοντας οτι τέτοια μέτρα είναι αδύνατο να εμποδίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού στις κοινότητες όπου ο ιός έχει ήδη παρουσία.
Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται αυξημένες πιέσεις για να παρουσιάσει ένα πλάνο για τα ξενοδοχεία καραντίνας ως υποχρεωτικό μέτρο για όλες τις αφίξεις από περιοχές υψηλού κινδύνου όπου έχουν εντοπιστεί οι μεταλλάξεις του ιού.