Στο «πορτοκαλί» του οδικού χάρτη εξόδου της Βρετανίας από τα περιοριστικά μέτρα στα διεθνή ταξίδια, αναμένεται να είναι αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης που θα υιοθετήσει η Βρετανία, οι χώρες του εξωτερικού θα κατηγοριοποιούνται ως κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες σύμφωνα με το βαθμό κινδύνου κορωνοϊού, που διαμορφώνεται από τον αριθμό κρουσμάτων, των εμβολιασμών, την επικράτηση παραλλαγών του ιού και την ικανότητα αλληλουχίας μιας χώρας.
Η πράσινη λίστα χωρών αναμένεται να παρουσιαστεί στις 10 Μαΐου και τα διεθνή ταξίδια των Βρετανών αναμένεται να συνεχιστούν το νωρίτερο από τις 17 Μαΐου.
Παρότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ξεκάθαρη ένδειξη για το ποιες χώρες θα είναι στο πράσινο, στο πορτοκαλί ή το κόκκινο, η Telegraph παρουσιάζει τις εκτιμήσεις της για τις χώρες που ενδέχεται να βρεθούν στις κατηγορίες αυτές.
Στην πράσινη λίστα αναμένεται να είναι το Ισραήλ, το Γιβραλτάρ, η Μαδέρα, η Καραϊβική, η Ισλανδία, η Μάλτα και οι ΗΠΑ.
Στο πορτοκαλί αναμένεται να βρεθεί η χώρα μας, η Κύπρος, οι Σεϋχέλλες και η Κροατία, οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι θα υποδεχθούν εμβολιασμένους Βρετανούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, όμως συνεχίζουν να έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα υποδέχεται Βρετανούς ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί, με υψηλούς ρυθμούς ωστόσο διασποράς του ιού.
Η Ισπανία μείωσε τον αριθμό κρουσμάτων, αλλά όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία ο ρυθμός εμβολιασμών παραμένει χαμηλός, μειώνοντας τις πιθανότητες οι χώρες αυτές να μπουν στην πράσινη λίστα, εκτός εάν υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Άλλες χώρες, όπως το Μπαχρέιν, οι Σεϋχέλλες και τα ΗΑΕ, έχουν αυξημένους ρυθμούς εμβολιασμών.
Όσον αφορά την κόκκινη λίστα χωρών, οι εκτιμήσεις για αυτήν είναι ευκολότερες καθώς ήδη υφίσταται η κόκκινη λίστα. Οι επιστροφές από αυτές τις χώρες συνεπάγονται υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών, που θα κοστίσει 1.750 λίρες τους Βρετανούς και θα καλύπτει το κόστος των 2 τεστ.
Οι «κόκκινοι» προορισμοί θα είναι πρωτίστως η Ν. Αφρική που υποδέχεται 430.000 Βρετανούς ετησίως, η Βραζιλία (155.000) και η Αργεντινή (125.000). Στις 2 Απριλίου, στη κόκκινη λίστα προστέθηκαν το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, οι Φιλιππίνες και η Κένυα.
Οι 39 «κόκκινες» χώρες για τις οποίες προβλέπεται καραντίνα σε ξενοδοχείο είναι η Ν. Αφρική, το Κογκό, η Τανζανία, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, η Σουαζιλάνδη, η Ζάμπια, το Μαλάουι, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Μοζαμβίκη, η Αγκόλα, η Ρουάντα, το Μπουρούντι, η Σομαλία, η Αιθιοπία, τα ΗΑΕ (συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι), το Ομάν, οι Σεϋχέλλες, το Κατάρ, ο Παναμάς, το Κέιπ Βέρντε, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Βολιβία, η Χιλή, η Κολομβία, το Εκουαδόρ, η Γαλλική Γουιάνα, η Γουιάνα, η Παραγουάη, το Περού, το Σουρινάμ, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα, η Κένυα, οι Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.