Παρότι το 77% των ανθρώπων δηλώνουν ότι έχουν προσδοκία να ταξιδέψουν την ερχόμενη χρονιά, μόλις το 38% συμφωνεί ότι οι διεθνείς περιορισμοί και κανόνες είναι ξεκάθαροι.
Αυτό έδειξε νέα έρευνα της Amadeus, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 9.037 ανθρώπων.
Το 35% αποκάλυψε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και κανόνες σχετικά μετα ταξίδια δεν είναι ξεκάθαροι, αποθαρρύνοντάς τους να κάνουν κράτηση ταξιδιού αυτή τη στιγμή, ενώ το 27% δήλωσε ότι δεν προγραμματίζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό λόγω των περίπλοκων και αυστηρών κανονισμών.
Το 25% των Βρετανών και το 36% των κατοίκων Σιγκαπούρης είναι τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις εθνικότητες ταξιδιωτών που πιστεύουν ότι οι κανονισμοί στα ταξίδια είναι περίπλοκοι.
Ωστόσο, οι Ρώσοι βρίσκουν τους κανόνες απλούς και ξεκάθαρους (54%), και ακολουθούν οι Ισπανοί (42%), οι Γάλλοι (38%), οι Άραβες (38%), οι Ινδοί (36%), οι Αμερικανοί (36%), οι Σιγκαπουριανοί (36%) και οι Γερμανοί (34%).
Η έρευνα αποκάλυψε ακόμα ότι οι Millennials (ηλικίας από 25 έωες 40 ετών) έχουν προσδοκία ταξιδιού για επαγγελματικούς λόγους ενώ η γενιά Gen Z (κάτω των 24 ετών) σκοπεύει να ταξιδέψει για λόγους αναψυχής στην Ασία, τη Β. Αμερική, τη Λ. Αμερική, την Αυστραλασία και τη Μ. Ανατολή το επόμενο έτος.
Οι Baby Boomers (από 57 έως 66 ετών) προσδοκούν ότι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη και είναι οι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν και πάλι την επόμενη χρονιά (84%), ενώ ακολουθεί η Gen X (το 78% των ηλικιών 41 έως 56). Το 77% των Millennials προτίθενται να ταξιδέψουν την ερχόμενη χρονιά έναντι 72% των Gen Z.
Επτά στους 10 ταξιδιώτες, ή το 70% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να παρουσιάζουν δεδομένα υγείας τους και προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας ψηφιακό διαβατήριο υγείας στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Ωστόσο, μόνο το 45% δήλωσε ότι θα έκανε το ίδιο και στα ταξίδια εσωτερικού. Λιγότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν πρόθυμοι να κοινοποιούν τέτοιες πληροφορίες στα ταξίδια που γίνονται για επαγγελματικούς λόγους (39%).
Οι τρεις κύριες ανησυχίες που απασχολούν τους ταξιδιώτες περιλαμβάνουν το φόβο νόσησης από κορωνοϊό, με το 41% να αναφέρει την απομόνωση πριν και μετά το ταξίδι και το 37% τις συνεχείς αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίες οδηγούν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.
Για τους ταξιδιώτες από την Ισπανία (49%), τη Γερμανία (39%), τη Ρωσία (39%) και τη Γαλλία (41%), βασική ανησυχία είναι η καραντίνα πριν και μετά το ταξίδι. Για τους ταξιδιώτες από την Ινδία (54%), τις ΗΠΑ (43%), τα ΗΑΕ (45%) και τη Σιγκαπούρη (54%), κυριότερη ανησυχία είναι ο φόβος να νοσήσουν από κορωνοϊό, ενώ οι Βρετανοί ταξιδιώτες ανησυχούν περισσότερο για το κόστος των τεστ πριν και μετά το ταξίδι (34%).