Παρά το γεγονός ότι η έξαρση του κορωνοϊού και οι περιορισμοί που προκάλεσε στα ταξίδια επηρέασαν αρνητικά την ταξιδιωτική εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις αρχές του 2021, καταγράφονται σημάδια αισιοδοξίας για τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη (10η) έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, ETC, σχετικά με τις ταξιδιωτικές προθέσεις και προτιμήσεις των Ευρωπαίων κατά την περίοδο της πανδημίας, οι νέοι περιορισμοί και απαιτήσεις στα ταξίδια που αφορούν ακόμα και τους ταξιδιώτες με ανοσία, έβαλαν φρένο στην ετοιμότητα των Ευρωπαίων για ταξίδια (-8%) και προκάλεσαν αβεβαιότητα σε σχέση με το πότε θα πραγματοποιήσουν το επόμενο ταξίδι τους. Τα δεδομένα της νέας έρευνας συλλέχθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι κατακερματισμένες πολιτικές στην Ευρώπη όσον αφορά την περίοδο ισχύος του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε εθνικό επίπεδο, υπονόμευσαν το ρόλο του ως ένα εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών (-11% έναντι του Σεπτεμβρίου 2021). Επιπλέον, περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας στους προορισμούς έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες.
Οι μισοί Ευρωπαίοι «early bird» θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη
Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένα σχέδια και κρατήσεις διακοπών. Για παράδειγμα, ο δισταγμός για το πότε να ταξιδέψουν αυξήθηκε από 11% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 21% τον Δεκέμβριο. Το 36% των ταξιδιωτών «early bird» (όσοι προγραμματίζουν να ταξιδέψουν το ερχόμενο εξάμηνο) σχεδιάζει να ξεκινήσει διακοπές τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2022 και μόνο το 17% από αυτούς έχει κάνει πλήρη κράτηση για το επόμενο ταξίδι του.
Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (61%) παραμένουν αισιόδοξοι για τα ταξίδια μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, επιδεικνύοντας συνεχή ανθεκτικότητα παρά την Όμικρον. Τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παραμένουν η προτιμώμενη επιλογή για το 50% των ταξιδιωτών «early bird».
Τάση για διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας και αυξημένων δαπανών
Η πρόθεση να μείνουν περισσότερο στον προορισμό και να ξοδέψουν περισσότερα σε αυτόν είναι μια άλλη θετική τάση μεταξύ των ταξιδιωτών. Αυτό σχετίζεται με την αυξανόμενη επιθυμία για ταξίδια στις αρχές του καλοκαιριού. Η προτίμηση για ταξίδια άνω των 10 διανυκτερεύσεων παρουσιάζει αύξηση 38% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ το ποσοστό των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από 2.000 ευρώ αυξάνεται κατά 31%, ειδικά μεταξύ εκείνων που έχουν ταξιδιωτικά σχέδια τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2022.
Το 15% θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και συνέδρια
Τα ταξίδια αναψυχής παραμένουν η κορυφαία επιλογή για το 63% των Ευρωπαίων που είναι «έτοιμοι να ταξιδέψουν». Ταυτόχρονα, τα επαγγελματικά ταξίδια εμφανίζουν επίσης σημάδια βελτίωσης, για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2020. Τους επόμενους μήνες, το 15% των ερωτηθέντων αναμένει να ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους ή να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και συνέδρια.
Τι απασχολεί τους ταξιδιώτες στον προορισμό
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την επιθυμία για μια υγιή ισορροπία μεταξύ των μέτρων προστασίας από τον COVID-19 και της δυνατότητα διασκέδασης στα ταξίδια. Τα μέτρα καραντίνας παραμένουν σημαντική ανησυχία για τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη (18%) και ακολουθούν από τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στον προορισμό (15%) και πιθανές αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς (14%). Για να υλοποιήσουν τα χειμερινά και ανοιξιάτικα ταξιδιωτικά τους σχέδια, οι Ευρωπαίοι βασίζονται στον εμβολιασμό (14%), στις ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης (11%), στην αποτελεσματικότητα των προορισμών στη διαχείριση του COVID-19 (10%) και στην πλήρη άρση των περιορισμών (9%).
Παρόλο που οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν, καθυστερούν τη διαδικασία κράτησης με την ελπίδα να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία και κινητικότητα αργότερα. Έτσι, ο προγραμματισμός του ταξιδιού παρατείνεται: 4 στους 10 έχουν επιλέξει τον προορισμό τους αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη κράτηση, ενώ μόνο το 19% έχει κάνει μερική κράτηση μεταφοράς ή διαμονής για το επόμενο ταξίδι τους.