To 11% των Βρετανών θα ήθελε να ζήσει μετά την συνταξιοδότησή του στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να είναι στους 5 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για να ζήσει κανείς μετά τη σύνταξη, όπως αποκαλύπτει έρευνα του διαδικτυακού παρόχου συντάξεων, PensionBee.
Το 47% των Βρετανών δήλωσε ότι επιθυμεί να μείνει στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότηση στο μέλλον, ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτών περιορισμών που επιβλήθηκαν την περασμένη διετία εξαιτίας της πανδημίας. Η στέρηση αυτή της ελευθερίας των ταξιδιών υποκινεί τους Βρετανούς να ονειρεύονται περισσότερα ταξίδια σε μεγαλύτερη ηλικία, με το 46% να δηλώνει ότι κατά την περασμένη πενταετία αποφάσισε να δαπανήσει το χρόνο αυτό στο εξωτερικό.
Οι κορυφαίοι προορισμοί για τη ζωή μετά τη συνταξιοδότηση είναι...
Ισπανία | 34%
Γαλλία | 17%
ΗΠΑ | 15%
Ιταλία | 13%
Ελλάδα | 11%
Πορτογαλία | 10%
Καναδάς | 8%
Ντουμπάι | 7%
Κύπρος | 7%
Αυστραλία | 7%
Για τους περισσότερους, το μεγαλύτερο κίνητρο να μείνουν στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότηση είναι να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής (65%) και να βιώσουν μια διαφορετική κουλτούρα και χώρα (65%). Ακολουθούν οι καλύτερες καιρικές συνθήκες (64%), η πιο οικονομική κατοικία (55%), οι χαμηλότεροι φόροι (35%) και οι καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες (31%).
Ωστόσο, τους ανησυχεί το ζήτημα της πρόσβασης σε οικονομίες της σύνταξής τους χωρίς πρόσθετες χρεώσεις ή καθυστερήσεις, εάν επιλέξουν το εξωτερικό, με τους Millennials (25-40) να ανησυχούν περισσότερο (75%) και τους Generation X (41-54) (72%) και τους Generation Z (18-23) (65%) να ακολουθούν.
Η πλειονότητα των επίδοξων ομογενών (66%) ανέφερε ότι έχουν αποταμιεύσει ή θα αποταμιεύσουν περισσότερα για το ταμείο συνταξιοδότησης τους ως αποτέλεσμα της επιθυμίας να συνταξιοδοτηθούν στο εξωτερικό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γενιά που βρίσκεται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση έχει τις μεγαλύτερες αποταμιεύσεις, με σχεδόν το ίδιο ποσό αποταμίευσης (£39.595) με τη Generation Z (£18.918) και τους Millennials (£25.227) συνδυαστικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες παραλλαγές σε κάθε χώρα. Στον αντίποδα, το 12% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν έχουν αποταμιεύσεις για τη συνταξιοδότησή τους στο εξωτερικό, ενώ ένα άλλο 12% έχει μεταξύ 80.001 £ - 100.000 £ - περισσότερο από το διπλάσιο της μέσης δεξαμενής συντάξεων σε κάθε γενιά.
Ενώ η κατάρτιση ενός αυστηρού προγράμματος αποταμίευσης (50%), η αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών στο χώρο εργασίας (51%) και οι επενδύσεις (54%) παραμένουν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για τους Βρετανούς στο να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους στο εξωτερικό, ορισμένες γενιές επιλέγουν πιο δημιουργικές μεθόδους. Λίγο λιγότερο από το ήμισυ (49%) της Generation Z απασχολούνται και σε δεύτερη εργασία. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς Millennials (52%) αποκάλυψαν ότι έχουν ήδη αρχίσει να περικόπτουν μικροέξοδα.