Μια νέα αγορά-στόχος αναδύεται για τα σύγχρονα ξενοδοχεία, την οποία συνθέτουν συνταξιούχοι που επιθυμούν να ενοικιάζουν δωμάτια σε μηνιαία βάση, προκειμένου να αποφύγουν... το γηροκομείο.
Η μακροχρόνια μίσθωση ξενοδοχειακών δωματίων, που αποτελούσε πρακτική των επαγγελματιών, αρχίζει να αποτελεί νέα ευκαιρία για τη βιομηχανία φιλοξενίας.
Άλλωστε, πλέον οι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες δεν σχεδιάζονται αποκλειστικά για τουρίστες που επιθυμούν την ξεκούραση ή αποκλειστικά για επαγγελματίες που αναζητούν ένα δωμάτιο για απλή διανυκτέρευση. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, έχουν ήδη αναδυθεί τάσεις από οι workation (συνδυασμός εργασίας με διακοπές) ή coliving, με τα ξενοδοχεία να απευθύνονται σε ψηφιακούς νομάδες, εργαζομένους εξ αποστάσεως, αθλητές ή εργαζομένους που χρειάζεται να ταξιδεύουν για μεγάλες περιόδους.
Το μέλλον ενδέχεται να χαρακτηρισθεί και από τη νέα τάση για διαμονή συνταξιούχων στα ξενοδοχεία. Πέρα από τους τουρίστες τρίτης ηλικίας, η βιομηχανία φιλοξενίας θα πρέπει να προσαρμοστεί και στην αναδυόμενη ομάδα ταξιδιωτών που συνταξιοδοτούνται και αντί να μπαίνουν σε γηροκομεία αποφασίζουν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με έναν μη παραδοσιακό τρόπο.
Πολλοί ταξιδιώτες αυτής της ομάδας αποφασίζουν να κάνουν κρουαζιέρες, να μένουν σε φορητές κατοικίες και να αλλάζουν συνεχώς τοποθεσία (στην Αυστραλία αποκαλούνται GreyNomads). Άλλοι επιλέγουν να ζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους σε ξενοδοχεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 64χρονος Τεξανός Terry Robison, ο οποίος το 2019 αποφάσισε να περάσει το υπόλοιπο της συνταξιοδότησής του στο ξενοδοχείο Holiday Inn της InterContinental στο Lynchburg της Βιρτζίνια. Ο κ. Robison μοιράστηκε τη σκέψη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ιστορία του μεταδόθηκε σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το ABC και η Daily Mail.
Σύμφωνα με τη Robison το μέσο ημερήσιο κόστος στο γεροκομείο ανέρχεται σε 188 δολάρια, ενώ η παρατεταμένη διαμονή στο ξενοδοχείο κοστίζει ημερησίως 59,23 δολάρια.
Ο κ. Robison υπογράμμισε ότι η επιλογή αυτή του επέτρεψε επίσης να αποφύγει την αναμονή για την είσοδό του σε γηροκομείο, να μην δεσμευθεί σε ένα και μοναδικό μέρος αλλά να μπορεί να αλλάζει ξενοδοχείο όταν το επιθυμεί «ως πελάτης και όχι ως ασθενής», όπως είπε.
Ο πληθυσμός των ανθρώπων τρίτης ηλικίας τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Στην Ισπανία, το 2020 οι συνταξιούχοι αποτελούσαν το 39% του πληθυσμού (18,5 εκατ.) και το 2060 εκτιμάται ότι το ποσοστό τους θα ανέβει στο 48%. Έτσι, πολλοί προορισμοί, ανάμεσα στους οποίους είναι τα Κανάρια Νησιά, έχουν αρχίσει ήδη να εστιάζουν τη στρατηγική τους σε αυτόν (silver/ gray tourism).
Τα βασικά χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής ταιριάζουν με δύο από τις τρέχουσες τάσεις στον τουρισμό: την αειφορία και την εποχιακή προσαρμογή. Οι ταξιδιώτες αυτοί μπορούν να ταξιδεύουν οποιαδήποτε στιγμή του έτους, να παρατείνουν τη διαμονή τους και να επιλέγουν προορισμούς που δεν συγκεντρώνουν μεγάλα πλήθη τουριστών, προτιμώντας εναλλακτικές όπως ο τουρισμός με επίκεντρο τη φύση, την περιπέτεια, την ευεξία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία.