Oι ευρωπαϊκοί προορισμοί αλλά και οι προορισμοί πόλης της Ευρώπης βρίσκονται σε πορεία τουριστικής ανάκαμψης σε επίπεδα 2019 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο η ανάκαμψη στα ταξίδια βρίσκεται στο -30% έναντι του 2019, στην Ευρώπη ο μέσο όρος υπολείπεται κατά 24% των προ πανδημικών επιδόσεων. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν μια επιτάχυνση της ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά ταξίδια έναντι του τρίτου τριμήνου της χρονιάς (-30%).
Αυτά προκύπτουν από ανάλυση της ForwardKeys που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο CEO πρωτευουσών και μεγάλων πόλεων της CityDNA, και βασίζεται στα πιο πρόσφατα δεδομένα αεροπορικών εισιτηρίων.
Ακόμη κι αν η νότια Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης (-14% στις διεθνείς αφίξεις έναντι του 2019), άλλα μέρη της Ευρώπης ανακάμπτουν όλο και περισσότερο, με τη Β. Ευρώπη να παρουσιάζει μείωση 20% έναντι του 2019, τη Δυτική Ευρώπη -26% και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη -55%.
Οι επιδόσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις χώρες που εμπλέκονται άμεσα αλλά και στις γειτονικές, επισημαίνει ο επικεφαλής Insights της ForwardKeys, Olivier Ponti.
Οι προορισμοί πόλης, οι οποίοι επηρεάστηκαν πολύ από την κρίση του κορωνοϊού, παρουσίασαν επιτάχυνση της ανάκαμψής τους και πλέον καταγράφουν μείωση 23% στις διεθνείς αφίξεις του δ’ τριμήνου έναντι των επιπέδων 2019, σε αντιστοιχία με το μέσο όρο μείωσης αφίξεων στην Ευρώπη (-24%).
Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το Λονδίνο (-23% σε διεθνείς αφίξεις), το Παρίσι (-18%) και η Κωνσταντινούπολη (+9%), σημείωσαν το μεγαλύτερο αριθμό διεθνών αφίξεων, ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες επιστρέφουν στις μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης και το μεγάλο τους πολιτιστικό απόθεμα.
Τα θετικά αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης έγιναν εφικτά λόγω της ραγδαίας αύξησης της αεροπορικής συνδεσιμότητας του προορισμού και της αδύναμης λίρας. Σε σχέση με το 2019, η Κωνσταντινούπολη καταγράφει 6% περισσότερες αεροπορικές θέσεις στις διεθνείς πτήσεις.
Όσον αφορά τις προοπτικές του 2023, κατά το πρώτο τρίμηνο ο ευρωπαϊκός τουρισμός πόλης αναμένεται να ξεκινήσει πολύ θετικά με μείωση μόλις 20% στις διεθνείς αφίξεις έναντι των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.
«Η διαρκής ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ ενθαρρυντική, μετά από όλες τις προκλήσεις που έχουν υπομείνει τα μέλη μας τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των ταξιδιωτών στους προορισμούς μας θέτει τη διεθνή συνεργασία και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας», δήλωσε η Πρόεδρος της City Destinations Alliance (CityDNA), Petra Stušek.