Η θετική τάση που καταγράφηκε στα ταξίδια το 2022 θα συνεχιστεί και το 2023, με τα παγκόσμια διεθνή ταξίδια να φτάνουν στα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος των αγορών εξερχόμενου τουρισμού και ταξιδιωτικών προορισμών αλλά και επιμέρους κλάδων. Για το 2023 παρατηρείται αμείωτο ενδιαφέρον για διεθνή ταξίδια.
Αυτές είναι οι προβλέψεις της έκθεσης των ITB Berlin και IPK International, η οποία παρουσιάστηκε ενόψει της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου.
Ειδικότερα, το 2022, αύξηση 90% έναντι του 2021 παρουσίασαν τα διεθνή ταξίδια σε παγκόσμια κλίμακα και διαμορφώθηκαν σε 700 εκατ. ταξίδια, φτάνοντας στο 66% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταξιδιωτικό Παρατηρητήριο της IPK.
Το 2022, τα ταξίδια των Ευρωπαίων στο εξωτερικό παρουσίασαν ετήσια αύξηση 92%, των Βορειοαμερικανών 87% και των νοτιοαμερικανών 70%, δηλαδή προσέγγισαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιπέδων 2019.
Τα εξερχόμενα ταξίδια από τους Ασιάτες βρέθηκαν κάτω από τα επίπεδα 2019, αλλά παρουσίασαν αύξηση 90% έναντι του 2021.
Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν τα περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, και ακολούθησαν οι Γερμανοί και οι ταξιδιώτες από το Ην. Βασίλειο.
Οι προορισμοί ήλιου θάλασσας, όπως η Τουρκία και η Ισπανία κατάφεραν σχεδόν να ανακτήσουν τα επίπεδα του 2019. Σε σύγκριση με το 2021, η Μεγάλη Βρετανία πέτυχε τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2022 πολλοί προορισμοί που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς για την πανδημία, ιδιαίτερα το 2020 και το 2021, ανάκαμψαν καλύτερα από το μέσο όρο.
Ο Δείκτης Επιδόσεων Προορισμού (DPI) που ανέπτυξε η IPK, εντόπισε ότι οι Μαλδίβες ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός για ταξίδια το 2022, με παραμέτρους όπως η ικανοποίηση ταξιδιωτών, η σύσταση για έναν προορισμό και η πρόθεση για επανάληψη του ταξιδιού σε αυτόν. Μετά τις Μαλδίνες ακολούθησαν το Ντουμπάι και η Κύπρος.
Τα ταξίδια για διακοπές, τα οποία αντιπροσώπευσαν το 70% του συνόλου των ταξιδιών, αποτέλεσαν το σημαντικότερο λόγο ταξιδιού το 2022, και σε σύγκριση με το 2021, εξελίχθηκαν με πιο θετικό ρυθμούς από τα επαγγελματικά και άλλα ιδιωτικά ταξίδια.
Στο κομμάτι των επαγγελματικών ταξιδιών, ο τομέας του MICE σημείωσε ξεκάθαρη ανοδική τάση σε σύγκριση με το 2021.
Στα ταξίδια διακοπών, οι διακοπές ήλιου-θάλασσας ήταν το δημοφιλέστερο κόνσεπτ για ταξίδια στο εξωτερικό με μέση αύξηση που ξεπέρασε το 90% και μερίδιο αγοράς 35%. Ακολούθησαν οι διακοπές city break, τα ταξίδια με επιστροφή και οι διακοπές στη φύση.
Η πτήση παραμένει το πιο δημοφιλές μέσο για ταξίδια στο εξωτερικό
Τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια παρουσίασαν αύξηση έναντι του 2021, όμως παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα 2019. Ωστόσο τα περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αεροπορικώς (με μερίδιο αγοράς στο 60%).
Τα οδικά ταξίδια είχαν ρυθμό ανάπτυξης κάτω του μέσου όρου έναντι του 2021, ενώ τα ταξίδια με τρένο άνω του μέσου όρου.
Το 20% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τις πλευρές αειφορίας/ φιλικότητας στο περιβάλλον των ταξιδιών τους το 2022 ή των μέσων μεταφοράς που επέλεξαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη IPK NEXT στα μέσα ενημέρωσης, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την pressrelations NewsRadar®, στα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το 25% των ρεπορτάζ για τον τουρισμό περιλάμβαναν το ζήτημα της αειφορίας.
Μειωμένη διάρκεια διαμονής αλλά μεγαλύτερες δαπάνες
Ενώ ο μέσος όρος διάρκειας διαμονής στα ταξίδια στο εξωτερικό προσεγγίζει και πάλι τα προπανδημικά επίπεδα το 2022, το World Travel Monitor® κατέγραψε περαιτέρω αύξηση, άνω του μέσου όρου, στις δαπάνες ανά ταξίδι και ανά άτομο. Κατά μέσο όρο, περί τα 165 ευρώ δαπανήθηκαν ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο το 2022.
Η μείωση της διάρκειας διαμονής σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας οφείλεται στην άνω του μέσου όρου αύξηση των σύντομων ταξιδιών, από μία έως τρεις διανυκτερεύσεις. Η αύξηση των δαπανών στα ταξίδια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών τιμών ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της μειωμένης προσφοράς (όπως πτήσεων, υπηρεσιών κλπ.)