Fodor: Ποιες πόλεις θα επηρεαστούν από τον υπερτουρισμό το 2024

08-11-23 | ΤΑΣΕΙΣ

Γνωστοί τουριστικοί προορισμοί αναμένεται να επηρεαστούν από τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού το 2024, σύμφωνα με την ταξιδιωτική ιστοσελίδα Fodor.

Όπως διευκρινίζει η ιστοσελίδα, όλοι αγαπούν αυτούς τους 9 προορισμούς, αλλά η φρενήρης συρροή ταξιδιωτών οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν εμπειρίες από αυτούς, είτε υποκινούνται από το Instagram είτε από την προσωπική λίστα ταξιδιών ζωής, τους καθιστούν μη βιώσιμους.

Η «No List» της Fodor για το 2024 εστιάζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Τον υπερτουρισμό, την κακή διαχείριση και την επάρκεια και ποιότητα των υδάτινων πόρων. 

Η Αθήνα ανήκει στην κατηγορία των προορισμών που πλήττονται από τον υπερτουρισμό. Όπως αναφέρεται, μετά την οικονομική κρίση, την πολιτική αναταραχή και την πανδημία, ο ελληνικός τουρισμός τραγουδά και πάλι το μαγικό τραγούδι του μάρκετινγκ, προσελκύοντας ταξιδιώτες στην Αθήνα. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι αν η άνοδος των επισκεπτών συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, πολλές από τις αθηναϊκές συνοικίες θα υποστούν ερήμωση και θα εξαφανιστούν.

Η κορυφαία τουριστική ατραξιόν της Αθήνας, η Ακρόπολη, και τα εμβληματικά μνημεία της, όπως ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και η είσοδος στα Προπύλαια, καταγράφουν ρεκόρ επισκεπτών με περίπου 17.000 άτομα ημερησίως. Αλλά αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλός για το μνημείο, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO. 

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει την UNESCO, World Heritage Watch, η Ακρόπολη δεν διαθέτει τον απαιτούμενο σχεδιασμό ελέγχου του τουρισμού που προβλέπεται από την Σύμβαση της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά, παρόλο που η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος. 

Για να αντιμετωπίσει τον όγκο των τουριστών, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε ένα νέο σύστημα εισόδου βάσει χρόνου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το νέο σύστημα με τις "Ζώνες Επισκεπτών" επιτρέπει ημερήσιο πλαφόν 20.000 επισκεπτών, έναντι 23.000 ημερησίως κατά την περίοδο αιχμής, ωστόσο ανώτερο κατά χιλιάδες τουρίστες από τον τρέχοντα μέσο όρο.

Δείτε το σύνολο των προορισμών που περιλαμβάνονται στη «Μαύρη Λίστα» του Fodor για ταξίδια το 2024...

Υπερτουρισμός

Βενετία | Η Βενετία μαστίζεται από υπερτουρισμό εδώ και χρόνια και συνεχίζει να αδυνατεί να λύσει τα προβλήματά της. Η πιο πρόσφατη μέθοδος περιορισμού των επισκεπτών που συνίσταται σε ένα ανεπαρκές τέλος εισόδου, είναι απίθανο να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους τουρίστες.

Αθήνα | Ο υπερβολικός τουρισμός και η έλλειψη εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης προκαλούν ζημιές στην Ακρόπολη και απώλεια των παραδοσιακών τρόπων ζωής στις γύρω γειτονιές.

Mount Fuji, Ιαπωνία | Οι επισκέπτες δεν αναγνωρίζουν πλήρως τους κινδύνους και τις επιζήμιες συνέπειες της αναρρίχησης στο όρος Φούτζι και θέτουν τους εαυτούς τους σε σωματικό κίνδυνο ενώ συνωστίζονται σε μια ιερή κορυφή.

Κακή διαχείριση

San Gabriel Mountains National Monument, Καλιφόρνια | Ο αριθμός των επισκεπτών σε συνδυασμό με την έλλειψη εποπτείας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση μιας φυσικής όασης για την κομητεία του Λος Άντζελες

Ha Long Bay, Βιετνάμ | Η διαχείριση των τουριστικών θαλάσσιων δραστηριοτήτων του Ha Long Bay μαζί με τις αναπτυσσόμενες αλιευτικές κοινότητες συμβάλλουν στην αύξηση των απορριμάτων και του ντίζελ στο νερό, ενώ οι προσπάθειες περιορισμού της ρύπανσης παρακάμπτονται εύκολα και επιβάλλονται αναποτελεσματικά.

The Atacama Desert, Χιλή | Η Χιλή παρουσιάζει την έρημο Atacama ως έναν από τους καλύτερους φυσικούς πόρους της, αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την περιβαλλοντική προστασία της ερήμου.

Ποιότητα και επάρκεια υδάτινων πόρων

Lake Superior, Μίσιγκαν | Η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον πλανήτη αντιμετωπίζει προβλήματα με την κατανάλωση ψαριών, απειλές για το οικοσύστημα όπως χωροκατακτητικά είδη και υπερβολική παρουσία φυκιών αλλά και πιέσεις από τον υπερτουρισμό, ειδικά στην Upper Peninsula του Μίσιγκαν.

The Ganges River, Ινδία | Ο πιο σημαντικός ποταμός στην Ινδία αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ροής, πλωτής ρύπανσης και επιφυλάσσει κινδύνους για τα δελφίνια ποταμού εξαιτίας της νέας δραστηριότητας πολυτελούς κρουαζιέρας.

Koh Samui, Ταϊλάνδη | Η έλλειψη γλυκού νερού μαστίζει το Κο Σαμούι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς οι τουρίστες συρρέουν στο νησί και καταναλώνουν το 70% των υδάτινων πόρων.

 

διαβάστε ακόμα

"Το Ξενοδοχείο των δύο Κόσμων" στην Αρχαία Μεσσήνη
Lemnos Philema: Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου στη Λήμνο
Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ροδοφέγγαρο στη Ροδαυγή Άρτας
Σε επίπεδα 2019 φέτος ο Γερμανικός τουρισμός – 3ος πιο περιζήτητος προορισμός η Ελλάδα
Αυστριακός τουρισμός: Η αύξηση στις τιμές διακοπών ξεπερνά τον πληθωρισμό
Βιώσιμος τουρισμός κρουαζιέρας στη Σαντορίνη - Συνάντηση της CLIA με τοπικούς παράγοντες
Κέρκυρα: Απομακρύνθηκαν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες που είχαν τοποθετηθεί χωρίς παραχώρηση απλής χρήσης
Διαφημιστική καμπάνια ΕΟΤ | Γέμισαν Ελλάδα οι δρόμοι και το μετρό του Παρισιού
IAG - British Airways | Έρχονται αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη
Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας - επίσκεψη στο Τόκυο