Τουρισμός/ ibis: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις του 2025 - Όλα περιστρέφονται γύρω από την εμπειρία

03-10-24 | ΤΑΣΕΙΣ

Το 58% των ανθρώπων παγκοσμίως θεωρούν τις εμπειρίες ανώτερες από τα υλικά αγαθά, με τα ταξίδια να συνδέονται όλο και περισσότερο με τις εμπειρίες που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, την πολιτισμική σύνδεση και μια αίσθηση κοινότητας.

Είτε πρόκειται για την παρακολούθηση μιας συναυλίας, την γνωριμία με τοπικές παραδόσεις ή την εξερεύνηση προορισμών που παρουσιάζονται στις οθόνες, οι ταξιδιώτες φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα όλο και περισσότερο στις εμπειρίες με νόημα.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα έρευνας που διενήργησε το ξενοδοχειακό brand οικονομικής διαμονής ibis που ανήκει στην Accor, σε συνεργασία με την εταιρία Globetrender, στο πλαίσιο της πρώτης παγκόσμιας έκθεσης ταξιδιωτικών τάσεων για τις γενιές X και Y που αφορούν τα ταξίδια το 2025 και η οποία εξερευνά τις ταξιδιωτικές προθέσεις και τις τάσεις που διαμορφώνουν μια νέα γενιά ταξιδιωτών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 9.000 καταναλωτών από το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Αυστραλία και την Κίνα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή προορισμούς για τους ταξιδιώτες παραμένει το κόστος (44%) και ακολουθούν ο περιβάλλον χώρος (42%) και ο καιρός (33%, με το ποσοστό των Βρετανών να ανεβαίνει στο 42%).

Οι 10 κορυφαίες τάσεις-κλειδιά για το 2025 που διαμορφώνουν τη βιομηχανία και τους ταξιδιώτες, είναι...

1. Η τάση του TikTok και των social media | To 25% των ταξιδιωτών θα έκαναν κράτηση διακοπών μόνο εφόσον έχουν δει τον προορισμό στα social media, με το αντίστοιχο ποσοστό στις γενιές Gen Y/Z να ανεβαίνει στο 39%. Οι ταξιδιώτες Gen Z αγαπούν προορισμούς που είτε έχουν γίνει viral στο TikTok – είτε αναζητούν πιο «ψαγμένους» προορισμούς για τους οποίους μπορούν να καυχηθούν.  Το 17% των ταξιδιωτών αναφέρει το TikTok ως την κύρια πηγή έμπνευσής του στην επιλογή προορισμού, έναντι 27% που δίνουν προτεραιότητα στο Instagram.

2. City Hopping | Η έννοια του city break διευρύνεται. Αντί να περιορίζονται σε έναν μόνο αστικό προορισμό, οι ταξιδιώτες από το 2025 και μετά θα τείνουν  να συνδυάζουν πολλές πόλεις σε ένα ταξίδι. Το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν δύο ή περισσότερες αποδράσεις σε πόλεις ή στο πλαίσιο σύντομου ταξιδιού το 2025.

3. Συναυλιακά ταξίδια | Οι νεότερες γενιές επιλέγουν προορισμό των διακοπών με βάση συγκεκριμένα μουσικά φεστιβάλ ή εκδηλώσεις. Το 48% των Gen Z/Y αναφέρει ότι «η εμπειρία είναι πιο σημαντική από το να επισκεφθώ κάποιο προορισμό από τη λίστα μου».

4. Σαφάρι Γηπέδων | Ο ενθουσιασμός για ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις γίνεται βασικός μοχλός για ταξίδια και οι Gen Z και Millennials σχεδιάζουν ταξίδια που περιστρέφονται γύρω από μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή για να επισκεφθούν εμβληματικά στάδια και αρένες. Το 13% των Gen Y/Z επιθυμεί να επισκεφτεί αθλητικές διοργανώσεις και γήπεδα.

5. Επεκτείνουν το Σαββατοκύριακο | Η απομακρυσμένη εργασία και τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να μετατρέψουν τα Σαββατοκύριακα σε παρατεταμένες διακοπές, συνδυάζοντας εργασία και αναψυχή. Το 12% των Gen Z/Y σχεδιάζει να συνδυάσει διακοπές με εργασία (workation) το 2025 – και το 23% των ταξιδιωτών Gen Z/Y θα ήθελε να συνδυάσει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες με τον ελεύθερο χρόνο δουλεύοντας στο εξωτερικό και επεκτείνοντας τα ταξίδια του.

6. Αναζήτηση του ανήκειν στον προορισμό | Για τους Gen Z και Millennials, τα ταξίδια αφορούν συχνά την ανακάλυψη της αίσθησης του ανήκειν και της σύνδεσης με κοινότητες με ομοϊδεάτες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ταξιδιώτες LGBTQ+, οι οποίοι αναζητούν κάτι περισσότερο από τις ετήσιες εκδηλώσεις Pride, καθώς αναζητούν βαθύτερη συμμετοχή στην τοπική σκηνή όλο το χρόνο. Το 33% των ταξιδιωτών Gen Z/Y ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να νιώθουν ότι ανήκουν στον προορισμό που επιλέγουν.

7. Η Γατρονομία στο επίκεντρο | Οι ταξιδιώτες που εστιάζουν στο φαγητό, σχεδιάζουν το πρόγραμμά τους γύρω από γαστρονομικές εμπειρίες, από εκδρομές street food μέχρι εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin.  Το 92% των Gen Y/Z αναφέρουν ότι το τοπικό φαγητό είναι σημαντικό, με το 49% να δηλώνει ότι είναι πολύ σημαντικό και το 44% να το θεωρεί κάπως σημαντικό.

8. Tribe Travel | Είναι μια τάση που αγγίζει τη βαθιά ριζωμένη ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση και ανήκειν σε μια κοινότητα αλλά και την επιθυμία για γνήσιους, προσωπικούς δεσμούς που ενισχύονται από τις εμπειρίες. Το 28% των Gen Y/Z σκοπεύει να ταξιδέψει μαζί με φίλους το 2025.

9. Set Jetting | Οι τουρίστες συρρέουν σε τοποθεσίες γυρισμάτων δημοφιλών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, επιδιώκοντας να αποκτήσουν εμπειρίες από το σετ των αγαπημένων τους τηλεοπτικών/ κινηματογραφικών προγραμμάτων. Το 8% των ταξιδιωτών Gen Z/Y ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλη ηλικία να επισκέπτονται τοποθεσίες γυρισμάτων στα ταξίδια τους.

10. Νυχτερινές δραστηριότητες | Οι νυχτερινοί τύποι αναζητούν προορισμούς γνωστούς για την έντονη νυχτερινή ζωή τους, από κλαμπ μέχρι μοναδικές εμπειρίες στο σκοτάδι.  Το 8% των ταξιδιωτών Gen Z/Y λένε ότι η νυχτερινή ζωή είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων τύπων ταξιδιωτικών εμπειριών που τους είναι πιο ελκυστικές, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 14% για τους νέους 18-24 ετών.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα
Ε.Ξ. Ρόδου | Συνάντηση για τα προβλήματα των ξενοδοχείων σε Ιξιά & Ιαλυσός / Κρεμαστή
Ο ΕΟΤ καλύτερος Οργανισμός Τουρισμού 2024 στη βρετανική αγορά
Ελληνικές περιφέρειες προβάλλονται στην Τουρκία - εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Απογείωση της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο και το 9μηνο
Deloitte | 8 παγκόσμιες τάσεις διαμορφώνουν τη «δημόσια διοίκηση του μέλλοντος»