Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας H. Aiwanger και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO καθηγητής C. Fuest παρουσίασαν πρόσφατα τα συμπεράσματα μελέτης του ανωτέρου έγκριτου Ινστιτούτου για τα μέτρα τα οποία απαιτούνται να ληφθούν για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του IFO καθηγητής C. Fuest υπογράμμισε ότι θεωρεί απίθανο να υπάρξει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή στο άμεσο μέλλον και κατά συνέπεια θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι θα ζήσουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με τον ιό. Για το σκοπό αυτό το IFO συγκρότησε ειδική επιστημονική ομάδα η οποία ανέλαβε να ερευνήσει τις συνέπειες της παράτασης της πανδημίας για την βαυαρική οικονομία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας προτείνεται να υπάρξουν μαζικές επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές (μέσα μεταφοράς, εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική προστασία) επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή οικονομία και φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, ο συμψηφισμός των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις με τα κέρδη των τελευταίων ετών δεν συνιστά φορολογική επιδότηση, αλλά εξορθολογισμό της δημοσιονομικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με τη μελέτη του IFO, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στο ισχυρότερο οικονομικά γερμανικό κρατίδιο αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 20%, ενώ το 73% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων καταγράφει σοβαρή μείωση της εγχώριας ζήτησης και το 59% ανάλογη μείωση της ζήτησης από ξένες αγορές.