Για τους περισσότερους ανθρώπους, η πανδημία του κορωνοϊού σημαίνει περιορισμό στις ταξιδιωτικές τους επιλογές. Όμως για τους ανθρώπους πολύ υψηλών εισοδημάτων, η πανδημία σηματοδότησε ενδιαφέρουσες μεταβολές στη «μεταναστευτική» τους συμπεριφορά.
Σε αυτόν τον ελίτ κόσμο όπου η μετανάστευση ισούται με επενδύσεις, οι αιτήσεις για διαβατήρια δεν βασίζονται στην εθνικότητα ή την ιθαγένεια, αλλά στον πλούτο και την προθυμία του να μετακινηθεί κανείς στον πλανήτη.
Τα εν λόγω προγράμματα, τα οποία αποκαλούνται CIP ή «χρυσές θεωρήσεις», αποτελούν επί του παρόντος μια βιομηχανία που αναπτύσσεται συνεχώς: Είναι ένας τρόπος για τα εξαιρετικά πλούσια άτομα, όχι μόνο να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους μεταφέροντας τα χρήματά τους σε μια χώρα, αλλά και να λάβουν τα οφέλη της ιθαγένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διαβατηρίου.
Τα τελευταία 10 χρόνια, τα κύρια κίνητρα μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, καθαρής αξίας από 2 έως 50 εκατ. δολάρια, ήταν η ελεύθερη κυκλοφορία, τα φορολογικά οφέλη και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η καλύτερη εκπαίδευση ή οι πολιτικές ελευθερίες.
Ωστόσο με το τον κορωνοϊό να μεταμορφώνει δραματικά το 2020, ορισμένες ελίτ οικογένειες εξετάζουν επίσης την υγειονομική περίθαλψη, τις πανδημικές αντιδράσεις και τους πιθανούς ασφαλείς προορισμούς, ώστε να έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο για το μέλλον τους.
Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Travel ο Dominic Volek, επικεφαλής Ασίας για την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners, οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μιας εναλλακτικής ιθαγένειας, το οποίο τους παρέχει ένα Σχέδιο Β. Επίσης, ανησυχούν για την υγειονομική περίθαλψη και την ετοιμότητα ως προς την πανδημία γιατί, φυσικά, αυτό μπορεί να μην είναι η μόνη πανδημία στη ζωή μας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, όσον αφορά τον πλούτο και την ευημερία, οι πλούσιοι άνθρωποι δεν προγραμματίζουν τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια αλλά περισσότερα από 100 χρόνια μπροστά.
Αν και φαίνεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η Henley & Partners υποψιάζεται ότι η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για τα προγράμματα CIP μπορεί να συνδέεται με τον κορωνοϊό, την ανησυχία για την υγεία και τις γενικότερες μελλοντικές προβλέψεις νέων πανδημιών. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, η ζήτηση στα προγράμματα της εταιρείας σημείωσε αύξηση κατά 49%, ενώ ο αριθμός αιτούντων μετά αυξήθηκε κατά 42% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Ορισμένοι εξαιρετικά πλούσιοι ταξιδιώτες απλά αναζητούν ένα ασφαλές, απομακρυσμένο μέρος όπου να μπορούν να καταφύγουν με την οικογένειά τους, σε περίπτωση που εμφανιστεί ακόμη ένα σοβαρό πανδημικό ξέσπασμα.
Τέλος, το συμπέρασμα που έχει εξαχθεί από τις αναζητήσεις των CIP είναι ότι οι μικρότερες χώρες διαχειρίζονται καλύτερα και ευκολότερα μία πανδημία, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την υγειονομική περίθαλψη και τον τρόπο ζωής.