Μία νέα, δωρεάν εφαρμογή για κλειστούς χώρους ανέπτυξαν οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Imperial Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Επαμεινώνδα Μαστοράκο και δημιουργό της εφαρμογής τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Σάββα Γκαντώνα, σε συνέχεια της έρευνάς τους για τον υπολογισμό των αερομεταφερόμενων σωματιδίων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα σταγονίδια που προέρχονται από απλή ομιλία, χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να διανύσουν απόσταση δύο μέτρων. Συνεπώς, συστήνουν αδιαπραγμάτευτα τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και τον πολύ καλό αερισμό των κλειστών χώρων, ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση πιθανώς μολυσμένων σωματιδίων στον εγκλωβισμένο αέρα.
Μεταξύ άλλων, η έρευνα συμπέρανε ότι δεν είναι ασφαλές να βρίσκεται κάποιος χωρίς μάσκα σε απόσταση δύο μέτρων από φορέα κορωνοϊού που μιλάει, εφόσον διαπιστώθηκε ότι, μία ώρα μετά από ομιλία 30 δευτερολέπτων, τα αιωρούμενα ιικά σωματίδια είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι μετά από ένα απλό βήξιμο. Δηλαδή, σε έναν μικρό, κλειστό χώρο, η εν λόγω ποσότητα αιωρούμενου κορωνοϊού θεωρείται αρκετή ώστε να μεταδοθεί, γεγονός που εξαρτάται από τα πόσα σωματίδια θα εισπνεύσει κάποιος, γι' αυτό και η σωστή χρήση μάσκας είναι εξαιρετικής σημασίας.
Όσον αφορά στην δωρεάν εφαρμογή, πρόκειται για έναν διαδικτυακό υπολογιστή, τον Airborne.cam, που μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τα ξενοδοχεία αλλά και γενικότερα τις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να διαπιστώσουν εάν οι κλειστοί χώροι τους αερίζονται επαρκώς και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού στον εκάστοτε χώρο της επιχείρησης.
Αναλυτικά, μέσω της εφαρμογής ο ξενοδόχος για παράδειγμα, μπορεί να εισάγει στο σύστημα τα εξής στοιχεία:
-Τετραγωνικά χώρου
-Αερισμός χώρου ή μη
-Μέγιστο αριθμό ατόμων
-Χρήση μάσκας ή μη
Κατόπιν υπολογισμού, το σύστημα παρουσιάζει σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από τον αέρα. Τέλος, οι χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και την επιστήμη των αερολυμάτων, έχουν την επιλογή εισαγωγής πιο εξειδικευμένων στοιχείων για αναλυτικότερα αποτελέσματα.